Pripadnici Lev Tahora napustili BiH

Vijesti 04. feb 202210:34 > 10:34 0 komentara
F. Z./N1

Preko graničnog prijelaza Deleuša, sinoć je u kasnim večernjim satima grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu. Radi se o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali veliki interes građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Navedene osobe izašle su iz Bosne i Hercegovine prije isteka važenja bezviznog boravka, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su, kako se navodi u saopćenju, svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih osoba koje su bile smještene u dva objekta u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža.

Naime, strani državljani su u Bosnu i Hercegovinu ušli tokom novembra 2021. godine po osnovu prava na bezvizni boravak.

Služba za poslove sa strancima je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a.

Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od stranih državljana.

Nadležne sigurnosne agencije su izvršile i dodatne provjere za navedene osobe, te nije utvrđeno da predstavljaju prijetnju po javni poredak i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Kako stani državljani nisu prekšili odredbe Zakona o strancima nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja, ili stavljanja pod nadzor u imigracioni centa, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!