Pripadnici LGBTIQ pred zakonom i dalje nevidljivi

Vijesti 16. maj 202218:47 0 komentara

Zbog diskriminacije su se danas okupili i pripadnici LGBTIQ zajednice u BiH. Željeli su izvršili pritisak na nadležne da donesu zakonska rješenja kojim će biti prepoznati istospolni brakovi u BiH, što trenutno nije slučaj. To im kažu stvara niz drugih problema.

Emina Bošnjak i Dajana Bakić nisu uspjele dogovoriti termin za sklapanje istospolnog braka ili životnog partnerstva. Pred zakonom smo, kažu, i dalje nevidljivi.

“Još jednom nam je ponovljeno da zapravo problem leži u tome što još uvijek naši entiteti u ovom slučaju Federacija BiH i Vlada FBiH ne rješavaju pitanja istospolnih zajednica u kontekstu zakonskog prepoznavanja a taj proces traje već 4 godine”, kaže Emina.

Tada je u Federaciji formirana Radna grupa, koja je još prošle godine zaključila da je neophodno da se usvoji poseban Zakon o istospolnim zajednicama. No, od tada, ni riječi od nadležnih. A problemi pripadnika LGBTIQ zajednice nisu prestali.

“Mi kao istospolni parovi nemamo mogućnost da ostvarimo prava na uzajamno izdržavanje, nemamo pravo na nasljedstvo ili penziju ukolio neko od partnera ili partnerica premine, nemamo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnera ili partnerice koji rade ukoliko mi nemamo reguliran radni odnos, nemamo pravo da zajednički stičemo imovinu, dakle da regulišemo zajedničku imovinu i mnoga druga prava, socijalna prava”, kaže Dajana.

Zbog čega je već znatan broj pripadnika LGBTIQ zajednice iz BiH ovo pravo zatražilo u inostranstvu. I dobilo ga. A od BiH dobili novi udarac, bar oni koji su se željeli vratiti.

I sve će više ljudi odlaziti. Možda u najbližu Hrvatsku koja je to pitanje regulisala još 2014. donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, u Crnu Goru gdje je to moguće od prošle godine, ili Sloveniju. U BiH tek predstoji proces izrade Nacrta zakona koji će prepoznati istospolna partnerstva. Za one koji trpe posljedice diskriminacije, presporo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!