Privrednici navodno izašli iz krize, a za penzionere tek slijede teški dani

Vijesti 05. apr 202218:05 > 20:23 1 komentar

Privrednici u BiH su žilavi, kaže Fadil Novalić. No, čini se, ne mogu biti žilaviji od penzionera s penzijom od 382 marke, koliko je bila minimalna današnja isplata u Federaciji. Oni koji nemaju pomoć porodice, ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice. I dok smo za Novalića, izašli iz krize, za penzionere tek slijede teški dani.

“Znači zajedno sa svojim žilavim privrednicima, nakon dvije godine vratili smo sva radna mjesta i pomakli ekonomiju na najvišu razinu u historiji”, kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije.

Ekonomija je pomaknuta, ali penzije nisu. Ni ovaj mjesec bez obećanog povećanja. Penzioneri ogorčeni. Kese su im sve praznije dok cijene neumoljivo rastu jer kada plate lijekove i režije, ne ostane im ništa. Kažu da su mađioničari preživljavanja.

Hiba Dinarević iz Sarajeva živi sa četveročlanom porodicom od dvije minimalne penzije. Sinovi ne rade, a muž je podigao penzionerski kredit. Kaže da je dva sata danas stajala u redu i kada je vidjela da nije bilo povećanja, uslijedilo je razočarenje i zdravstveni problemi. Najgore joj je kaže svako jutro izmisliti obroke jer više ne zna kako.

“Platimo režije ii nama ostane možda 120 km, a nemamo djecu vani, nemate nekog da vam pomogne. Jako teško živimo pogotovo sad kako su iskoristili koronu i ovo sve što su cijene podigli. Vjerujte ja ne znam, mene zovu Koperfild”, priča nam Hiba.

Mizerna primanja penzionera ne mijenja ni svakodnevno punjenje budžeta koji je sa divljanjem cijena, logično, rekordan. Stručnjaci kažu da je zaključno s martom inkasirano 60 miliona više samo zbog rasta cijena goriva, što donosiocima odluka itekako odgovara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare