Priznanje članici CIK-a iz Ambasade SAD za profesionalnost

Vijesti 09. mar 202111:10 > 11:10 1 komentar
CIK BiH

U sklopu kampanje obilježavanja Mjeseca ženske povijesti, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odala je priznanje članici i bivšoj predsjednici Centralne izborne komisije BiH Vanji Bjelica-Prutina za, kako su naveli, profesionalno vodstvo ove institucije uprkos napadima zasnovanim na rodnoj i etničkoj pripadnosti.

Bjelica-Prutina je prepoznata kao jedna od žena koje su se dostojanstveno suočile s izazovima te se pokazale kao primjer svim ženama i djevojčicama, ali i ostalim članovima društva.

“Za profesionalno vođenje Centralne izborne komisije i organizaciju i sprovođenje demokratskih izbora u BiH uprkos nedostatku sredstava, globalnoj pandemiji, i ličnim napadima zasnovanim na rodnoj i etničkoj pripadnosti, te radeći ka jačanju demokratskih prava za sve građane BiH kroz napore da unaprijedi izborni integritet i transparentnost”, istakli su iz ambasade.

Članica CIK-a se početkom godine našla na udaru kritika lidera SNSD-a, koji je nakon što je glasala za poništenje lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju, gdje je SNSD odnio pobjedu, komentirao da je ova članica komisije iako srpski član “udata za Bošnjaka u Sarajevu”.

Uslijedile su snažne osude Dodikove izjave iz dijela bh. javnosti ali i međunarodnih institucija u BiH, uključujući Ambasadu SAD.

Prethodno su iz Američke ambasade u sklopu iste kampanje odali priznanje nani Fati Orlović povodom “uporne borbe za pravdu”.

“Zahvaljujemo svakoj od vas za ono što činite svakog dana i tako pokazujete drugima šta hrabre žene mogu postići”,dodaje se u objavi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare