Prlenda: Ukrajinci se bore za sebe i svoj narod, ali i za NATO i zapad

Vijesti 12. sep 202209:55 0 komentara

Na koji način rat u Ukrajini utiče na odnose u BiH - koje su to dodirne tačke? Koja je uloga dodatnih snaga EUFOR-a u našoj zemlji? Čuva li NATO BiH? Kako zveckanje oružjem utiče na položaj BiH u svijetu? Gost Novog dana bio je Antonio Prlenda, vojni analitičar koji je govorio o ovim važnim pitanjima.

Ove zime moguća prekretnica

Već je 200 dana prošlo od rata u Ukrajini. Tema je malo pala, ali ovih dana vidimo da dolazi u žižu zbivanja. Prlenda za N1 kaže da se uvijek “govori sljedeći mjeseci su bitni, ali predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da se ove zime može očekivati prekretnica, što znači da je on svjestan.”

“Čini se da ruska vojska ne uspijeva da uveže više svojih jedinica i da ide svojim tokom, ali kad Ukrajina daje na manevarskom obliku ratovanja, tada vidimo da oni imaju problema. Putin je mislio da će to biti kratka operacija od nekoliko dana i on je još uvijek naziva specijalnom operacijom, a ne ratovanjem. Vidim da su Ukrajinci krenuli sa inicijativom, počeli su sa napadnim operacijom na jugu, pa onda i na sjeveru”, istaknuo je Prlenda.

Naglasio je da su Ukrajinci izdani prvo od Rusije, pa od strane zapada.

“Ukrajinci se bore za sebe i svoj narod, ali i za NATO i zapad”, istaknuo je.

NATO i BiH

Na koji način rat u Ukrajini utiče na odnose u BiH, pitamo ga.

“Kada su ruske trupe ušle na Krim 2014. i zauzele ga, to je bilo vrlo slično kao što su razne srpske dobrovoljačke garde ušle na prostor BiH, a ranije i hrvatske. To je najveća sličnost sa vojnog stanovišta. Sada nema dodirnih tačaka, vojno. Ukrajina je dobila pomoć kakvu BiH nikada nije imala u ratu. Sada potpora ide na samo od slanja naoružanja nego do toga da NATO-ve bespilotne letjelice kruže i daju obavještajne podatke. Rusi kad isključe svoje protuzračne radare, Amerikanci to znaju i kažu Ukrajincima”, rekao je naš sugovornik.

Kazao je i da sada kada imamo vojni sukob na našem kontinentu, vidljivo je da ne možete biti sami.

“Morate biti dio nekog sigurnosnog kišobrana. Morate biti dio neke veće zajednice koja će vam pružiti potporu. Ukrajina je bila dva put izdana, ali vidimo da pružanjem NATO pomoći oni odolijevaju. Iz toga razloga imamo EUFOR i imamo NATO još uvijek. EUFOR je imao osnovni bataljon u Butmiru, koji se nadoponjuje. Nikome nije do rata, ali imamo političare, imamo Rusiju kojoj ne odgovara da BiH bude u NATO-u. Za sada taj put ide s problemima. Ako išta je za BiH pozitivno zbog rata u Ukrajini to je što je Evropa i veliki dio svijeta ustali protiv toga i kritiziraju Putina“, rekao je Prlenda i zaključio da “što je svijet čvršći, u globalu, mi smo manje podjeljeniji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!