Prlić: Sjednica je bila švedski stol sa kojeg svako uzima šta mu odgovara

Vijesti 25. jan 202209:28 > 16:12 1 komentar
N1

Lana Prlić,zastupnica SDP-a u BiH govorila je u Novom danu o jučer usvojenim izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. "Mislim da je ovo prevelik zakon - zakon koji uređuje fiskalnu politiku i nisam mogla tek tako donijeti odluku. To je bio jedan od razloga zašto nisam podržala ovaj zakon. Mi jesmo direktno izabrani u Predstavnički dom, ali to nama ne daje za pravo da znamo sve o svemu. Vlada je trebala biti predlagač", kazala je Prlić.

Naglasila je i to da su u Klubu SDP-a glasali različito u odnosu na kanton iz kojeg dolaze. Tako su zastupnici SDP-a iz ZDK i Tuzlankog kantona podržali ove izmjene.

“Oni misle da je to sada pravična raspodjela. To je bila i odluka Kluba SDP-a da glasamo onako kako mi želimo. Savjetovala sam se i sa kolegama koje dolaze iz Hercegovine, a koji su u Domu naroda Parlamenta FBiH i zbog toga sam donijela takav stav, da ne podržim te izmjene”, kazala je Prlić.

Govorila je i o preraspodjeli novca, po kojoj sada Kantonu Sarajevo pripada 86 miliona KM. HNK će novom preraspodjelom koja je jučer izglasana dobiti 10 miliona KM.

“Ne može me niko ubijediti da će to riješiti sve probleme, u kantonu gdje nema ni vlade. Bila je dobra diskusija kolega iz SDA koji su pitali gdje će taj novac ići, hoće li biti korišten za socijalne kategorije i slično. U mom kantonu dječiji dodatak nije godinama rastao, porodilje su obespravljene, brojni su problemi”, naglasila je Prlić

Prlić je istakla da su ekonomski parametri stavljeni po strani kada su donošeni ovi zakoni

“To bio kao švedski sto i svako uzima tezu koja njemu odgovara. Tako je to jučer izgledalo na sjednici Interesantno mi je kako jedan ovakav zakon brzo prođe parlamentarnu proceduru dok jedan zakon po godinama čekaju u ladicama”, naglasila je Prlić

Dodala je kako je vrlo neobično i čudno da ovakav jedan zakon dolazi od grupe zastupnika, a ne od vlade koja bi dovela eksperte, napravila javnu raspravu, analizu itd. Napomenula je kako su sindikati najavili izlazak na ulice ukoliko ovaj zakon dobije podršku i u Domu naroda PFBiH

Prlić je jučer uputila i zastupničko pitanje da joj se dostavi sva dokumentacija na osnovu koje se izdala okolinska dozvola za proširenje deponije Uborak.

“Priča s Uborkom, traje godinama. Imali smo prije par godina i jednu sjednicu na federalnom parlamentu, to je bilo početkom 2020.godine. Jučer sam tražila kompletnu dokumentaciju za koju je izdata okolišna dozvola za proširenje deponije, jer će time ta deponija doći na kućni prag stanovnika”, kazala je Prlić

Prlić se osvrnula i na aktuelnu političku situaciju i pregovore o izbornom zakonu

“Ja moram da vam kažem da nikad više ljudi i mojih vršnjaka, koji su apsolutno apolitični nikad više njih mi je poslalo poruku sa pitanjem – ‘hoće li biti rata?’. Mislim da je strah najjača ljudska emocija, još uvijek su friške rane svega što se ovdje desilo. SDP je odbio pregovore dok god se ne prestane sa kršenjem Ustava BiH, svaka naša riječ ima težinu pa samim tim i posebnu odgovornost”, zaključila je Prlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare