Problem isporuke gasa je drugi i dublji

Vijesti 06. maj. 202118:47 > 19:314 komentara
Podijeli:

Neće građani koji se snabjedavaju prirodnim gasom, od sutra ostati bez snabdjevanja. Nakon upozorenja Vlade FBiH da se do 13 sati uplati faktura za mart od strane BH-Gasa Energoinvestu, uplata je izvršena. Ali problem je drugi i dublji.

Iz BH-Gasa kategorički odbijaju optužbe iz Energoinvesta da nastoje zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u FBiH. Tvrde da se sve desilo prelaskom Eergoinvesta na Turski tok. Prema njima, razlozi su postojeći ugovori na starom pravcu, Beregovo-Zvornik. Ranije su tvrdili da su u skladu sa odredbom Federalne vlade u članu 59. Ugovora sa Gazpromom oni i dalje snadbjevači, do 2023. godine, a ne samo transporteri plina.

“BH-GAS je, to javnost mora znati, 23 godine nije nikada plaćao Energoinvestu, plaćao je Gaspromu. Sada je ovo jednostavno urađeno od Energoinvesta iz raznoraznih razloga”, naveo je Almir Bečarević, savjetnik u Upravi BH-GASA .

Promjena pravca snabdjevanja

U Energoinvestu su sinoć u saopštenju naglasili da ovakva situacija nanosi poslovne štete ovoj kompaniji i podsjećaju na Zaključke Vlade FBiH od 08. aprila:

“Neplaćanjem gasa Energoinvestu kao Snabdjevaču i uvozniku gasa nastoji se iznuditi zadržavanje „statusa quo“ i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH”.

Zanimljivo je da je odredbom Vlade u članu 10 navedeno da je je BH-Gas operator transportnog sistema gasa u FBiH. Resorni ministar Nermin Džindić danas kaže da je potrebno da se striktno poštuju Uredbe od 08. aprila i da u roku od tri dana obje kompanije sačine sporazum po kojem će u budućnosti funkcionisati, s obzirom na promjenu pravca snabdjevanja.

“Zaključak br. 4 te sjednice Vlade bio je da se obavezuje nadzorni odbor i Uprava BH-Gasa da izvrše povrat sredstava koja su uplaćena prema transportnim kompanijama, znajući da tim tokom plin neće ići. Dakle, nastavak na tu informaciju danas je Vlada informisana o svim događanjima od tog 08.04. do današnjeg dana i sa presjekom još dvije informacije koje su bile na sjednicama Vlade. Kompletna prepiska je ovdje kod mene. Čitava Vlada se uključila u tu raspravu”, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Smetnja Turskom toku

Savjetnik u Upravi BH-GASA, je u razgovoru za N1 kazao, da Energoinvest je krenuo u “preotimanje potrošača”.

“Počeo je sa njim sjediti, počeo slati dopise, jednostavno da uruši BH-GAS, odnosno južnu interkonekciju, jer je ona postala direktna smetnja Turskom toku, odnosno pravcu snabdjevanja kako želi Gasprom”, rekao je Bečarević.

Izvor : N1

Iz Energoinvesta danas ne odgovaraju na ove optužbe, javnosti će se opet obratiti sutra, kažu. Ranije kada su iz BH-Gasa saopštili da raskidna klauzula sa preduzećima iznosi 23 miliona dolara u slučaju neplaćanja obaveza slijedi faktura plativa 15 dana, od raskida ugovora, što će u konačnici platiti potrošači. Tada su iz Energoinvesta reagovali da ta klauzula neće doći na naplatu.

“Da bi mađarski transporter tražio penale, a mi kažemo ne, za nas nema penala, viša je sila, on mora da pokrene arbitražu. Bilo bi mnogo lakše i jednostavnije da nije bilo pisma BH-GASA”, rekla je ranije Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Tek ono što je sigurno je da potrošači neće ostati bez plina. Za BH-Gas ovo je pokušaj da rusi zadrža monopol nad gasom, s obzirom i na sjeverni tok, a sa druge strane i Azerjbedžan sada isporučuje gas. Za Energoinvest, u saopštenju kažu da će ponuditi relevantnu dokumentaciju i prepisku o navedenoj problematici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar