Problem maloljetničke delikvencije aktueliziran nakon ubistva starice u Sarajevu

Vijesti 24. okt 202219:36 0 komentara
N1

Rast nasilja i maloljetnička delinkvencija sve su veći problem bh. društva. Problem je ponovno aktualiziran nakon ubistva 74. godišnje starice. Zašto je sistem, po tko zna koji put zakazao? Jesu li stranačka zapošljavanja zasjenila potrebu za stručnim kadrom u nadležnim ustanovama?

Dva dana nakon ovog teškog zločina muk i nevjerica u glavnom bh. gradu ne jenjavaju. Nezvanično, sve se dogodilo u kući nesrećne žene, nakon druženja tokom kojeg je konzumiran i alkohol. Troje maloljetnika, od kojih je jedna, nezvanično, unuka ubijene žene, lišeni su slobode i predati na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o maloljetnicima, na koje se odnosi poseban propis, tj. postupanja sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, nismo u mogućnosti davati bilo kakve detaljnije informacije”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da će privedene osobe biti upućene na izdržavanje kazne u posebnom Odjeljenju za maloljetnike Kazneno-popravnog zavoda u Orašju.

Sve se odigralo u ulici koja pripada opštini Stari Grad. Uznemirene i šokirane komšije nisu željele da govore pred kamerama, no ono što su nam kratko prokomentarisali jeste da ništa nije slutilo na to da će se u ovoj ulici dogoditi ovaj strašni zločin.

Ovaj slučaj aktuelizuje problem maloljetničke delinkvencije, stavljajući u fokus sistem koji je, po ko zna koji put zakazao. Još je strašnije to što su u nedostatku prevencije, maloljetni prestupnici sve suroviji i bezobzirniji u vršenju svojih zločina.

“Po meni je još strašnije što su ni bili spremni da prikriju zločin, po uzoru na neke ozbiljne kriminalce, po uzoru na ozbiljne probleme u društvu. Dakle, smatram da smo svi zakazali, da je ovo produkt naše neodgovornosti, te da su maloljetna lica samo ta zadnja karika u čitavom ovom, slobodno ću reći, nakaradnom sistemu”, kazao je sociolog Vladimir Vasić.

Praćenje ponašanja djece i njegove promjene u školi uglavnom izostaje, jer su stranačka zapošljavanja ostavila po strani stvarne probleme i potrebe stručnog kadra, ocjenjuju stručnjaci.

“Bojim se samo da menadžment i škola koji su stranački orjentisani i koji mnoge stvari guraju pod tepih, kada se dogode u školama, o tome ne žele da se njihov ili autoritet škole ne bi doveo u pitanje”, kazao je Mićo Letić, penzionisani stručnjak za moleljetničku delikvenciju.

“Mislim da su generalno naši socijalni radnici poprilično potcijenjeni, da komunikacija od prepoznavanja rizika u školi i slanja informacije Centru za socijalni rad nailazi na omalovažavanje i kompletnih i nekompletnih roditelja. Oni jaki ne daju da im se petlja u roditeljstvo, a oni slabi postaju agresivni i sistem nema odgovor”, kazao je Edo Muratbegović, Fakultet za kriminalistiku.

U ovako teškim krivičnim djelima, neophodno je praviti dubinske analize, upozoravaju stručnjaci jer se nerijetko dešava da su maloljetni počinioci teških krivičnih djela i sami žrtve sistema. Da su krivična djela maloljetničke delinkvencije, ali i slučajevi vršnjačkog nasilja u porastu, pokazuje i statistika. U protekloj godini, u Kantonu Sarajevo, izrečeno je 120 sudskih odluka koje se izriču maloljetnim osobama.

“To ne znači da je bilo 120 maloljetnika već mjera koje se izruču. U odnosu na proteklu godinu, statistika pokazuje da su podaci otprilike u istom omjeru ili možda u blagom povećanju po pitanju mišljenja koje dostavlja određeni organ starateljstva prema nadležnom tužilaštvu”, kazala je Dženita Ljuca, Centar za socijalni rad KS.

Tužilaštvo BiH u prošloj godini riješilo je 415 prijava o krivičnim djelima koja su počinila maloljetne osobe, što je u odnosu na prošlu godinu više za pet prijava. U istom periodu donesena je 91 optužba, za 29 manje u odnosu na prethodnu godinu. Izrečeno je 69 krivičnih sankcija, i to vaspitnih mjera u 94.2% slučajeva, dok je u 5.8% slučajeva izrečeno kazni maloljetničkog zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!