Problem nestašice: 30.000 tona mineralnog đubriva biće uvezeno iz Turske

Vijesti 28. mar 202214:47 > 14:54 0 komentara
N1

Ovogodišnja sjetva biće, kažu poljoprivrednici, najskuplja ikada zbog rasta cijena repromaterijala. Poljoprivrednici se suočavaju sa brojnim problemima, a jedan od njih je i nedostatak mineralnog đubriva.

Zbog toga je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o bescarinskom uvozu iz Turske, a na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca i ambasadora Turske Sadika Babura Girgina utvrđena je količina koja će biti dostavljena, te je dogovorena isporuka. Tako je Turska odobrila uvoz 30 hiljada tona mineralnog đubriva u BiH.

”Naše dvije zemlje su prijateljske države. Mi smo veoma sretni što smo u mogućnosti obezbijediti izvoz ovih đubriva koja se proizvode u našoj zemlji,” rekao je turski ambasador u BiH.

Odobren je uvoz 25.000 tona KAN đubriva i pet hiljada tona NPK đubriva.

”Informisani smo da sedam proizvođača u Turskoj očekuju da dostavimo i da izaberemo dotavljače i da se to riješi. Obezbijeđen je dakle okvir da se mineralno đubrivo uveze bez ikakvih carinskih obaveza. To ja jako važno,” objasnio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je istakao da Bosna i Hercegovina sa Turskom ima Ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će biti realizovana i ova isporuka mineralnog đubriva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!