Problemi s plinom u BiH: Kako spriječiti ovakve scenarije?

Vijesti 03. nov 202119:09 0 komentara
N1

Saniran je kvar u Bugarskoj i uspostavljen je normalan dotok plina do Bosne i Hercegovine. No, ostaje otvoreno pitanje kako u budućnosti spriječiti ovakve scenarije?

Kvar u Bugarskoj najsnažnije je pogodio korisnike koji su priključeni na krovne toplane u Sarajevu. Ova ložišta na plin, nije moguće prebaciti na druge energente.

Ovo je krenulo oko 12, za oko tri sata bi trebalo ovdje da bude, i da se danas tokom dana, odnosno večeras normalizuje situacija sa isporukom gasa u kompletnom kantonu, tako da će Toplane ponovo krenuti sa maksimalnim radom“, rekao je Edis Baković, direktor Sarajevogasa.

Prekid snabdijevanja pokazao je koliko su korisnici plina u BiH ovisni o jednom izvoru ovog energenta. Pitanje inteventne nabavke, skladištenja plina, ali i drugi problemi biće razmatrani sutra – na posebnoj sjednici Vlade FBiH.

Interventno djelovati na postojećem gasovodu da se uradi sve što je potrebno da produžimo vijek. Jedan od zaključaka je da Sarajevogas i Energoinvest naprave interni sporazum o interventnim mjerama za hitne nabavke. Došli smo u situaciju da smo pronašli gas prije nekoliko dana, ali da je cijena bila deset puta veća od cijene koju Energoinvest inače nabavlja“, izjavio je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

Prekid snabdijevanja pratio je i muk iz Energoinvesta. Na brojne pozive i pitanja medijskih ekipa nije odgovoreno do danas, kada je uspostavljen normalan dotok plina.

Hoću da vam kažem da je Energoinvest sigurno pokrenuo aktivnosti na rješavanju problema, a ne na objašnjenju novinarima šta je u tom momentu uradio, šta je uradio u osam, u devet u tri, pa u pet itd“, izjavila je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Na koncu problem je premošten tako što su posuđene neophodne količine gasa iz Srbije, koja je nedostajuće količine obezbijedila interventnim uvozom. Srbija je dobavljaču u BiH posudila plin, a još nije definisano na koji način će se regulisati povrat.

Vrlo vjerovatno bismo kupili po deset puta većoj cijeni to je bila B varijanta, našli smo varijatnu, ovim putam da se zahvalim koleginici ministrici koja je dala sve od sebe da pomogne, i kolegi Bajatoviću iz Srbijagasa“, naveo je Džindić.

I ovu energetsku krizu izazvanu kvarom u Bugarskoj, ispratile su razmirice na relaciji bivša uprava BH Gasa i aktuelna Energoinvesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!