“Proces pridruživanja za građane je važniji od samog čina članstva”

Vijesti 22. mar 202208:54 2 komentara
Jasna Jelisić za N1

O evropskoj perspektivi BiH i Zapadnog Balkana u emisiji Izvan okvira govorila je Jasna Jelisić, šefica Grupe za Zapadni Balkan u Odjelu za strateške komunikacije Službe za vanjske poslove Evropske unije u Bruxellesu.

Zemlje Zapadnog Balkana dobrovoljno su izrazile želju da se pridruže Europskoj uniji, poručuje Jelisić dodavši da Evropska unija nikoga ne tjera da joj se pridruži, nego daje mogućnost i pomaže da zemlje, koje se žele pridružiti Uniji demokracija, prođu kroz demokratsku transformaciju i u njoj ispune političke, ekonomske i institucionalne kriterije.

“Evropska unija je tu, na Zapadnom Balkanu, da pomogne u tom procesu. Ako mene pitate, to je najznačajniji proces, a članstvo dođe kao trešnja koja će biti na vrhu nekog predivnog kolača. Za građane je najvažnija transformacija koja se događa u tom pred-pristupnom procesu u kome se razvija demokratsko društvo, uspostavlja funkcionalnost sudova, uvodi mehanizam efikasne borbe protiv korupcije, uspostavlja sistem dobrog školstva, zdravstva, otvara prostor za slobodne medije”, rekla je Jasna Jelisić koja se poziva na brojna istraživanja javnog mnijenja na Zapadnom Balkanu koja govore o tome da većina građana želi da bude dijelom EU.

“Kada ljude na Zapadnom Balkanu pitate šta žele, većina kaže da zaista želi živjeti onako kako se živi u Europskoj uniji. Žele tu demokratiju, funkcionalne sudove, zapošljavanje po kriterijima kompetentnosti i kada to nemaju u svojoj matičnoj zemlji, odlučuju se otseliti u EU. Ne presele se ni u Kinu, ni u Rusiju, već u Europsku uniju,” rekla je. 

Dr. Jelisić je navela da Europska unija ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i da je dobro da su sve zemlje Zapadnog Balkana glasale za Rezoluciju Generalne Skupštine UN-a kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Time su, kaže, sve zemlje Zapadnog Balkana stale uz Evropsku uniju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare