Pročitajte koje mjere je Vlada KS usvojila na današnjoj sjednici

Vijesti 04. mar 202115:41 > 17:25 5 komentara
Vlada KS

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas se od ranih jutarnjih sati održava Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo. Javnosti su se obratili premijer KS-a Edin Forto i predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva KS-a Haris Vranić, iznijevši niz zaključaka. Naglašeno je da nastavljaju sa sjednicom na kojoj će donijeti nove mjere za ovaj kanton, a koje se odnose na privredni sektor.

Vranić je kazao da je jutrošnji podaci ukazuju da je bilo oko 1.800 testiranja, a od toga blizu 45 posto testiranih je pozitivno.

“Praktično ulazimo u treći talas epidemije. S obzirom da smo kao KS ostavljeni sami sebi jer Federalna vlada i Federalni krizni štab su nas zapostavili. Dopustili su jedno neodgovorno ponašanje unutar kantona.  Kao Vlada i ministarstvo činimo sve da dođemo do vakcina. Veliki broj mladih osoba se javlja na hospitalizaciju, što ukazuje da je došao do nas britanski, a vjerovatno i južnoafrički soj koji pogađa mlade osobe”, istaknu je Vranić, dodavši da je jučer obišao bolnicu Podhrastovi i zatekao potpuno puno odjeljenje.

“Na infektivnoj je bilo slobodno samo tri ili četiri kreveta i Opća bolnica je popunila sve kapacitete. Klinički centar ima oko 20 slobodnih kreveta”, rekao je.

Zdravstveni sistem je prenapregnut, dodao je, i ne može više podnijeti ovaj epidemiološki talas.

“Dogovorio sam da se krene u još oslobađanja prostora za covid bolesnike. Radimo i na otvaranju još ustanova za bolesnike koje zahtijevaju hospitalizaciju. Medicinski radnici su na izmaku snaga. Permanentno radimo na donošenju novih mjera i mislim da ćemo uspjeti odgovoriti na treći talas”, kazao je ministar zdravstva.

Premijer KS je iznio niz zaključaka, naglasivši da nisu definitivni, jer sjednica Vlade KS se nastavlja.

Mjere koje su usvojene:

-Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara

-Nalaže se da Opća Bolnica s evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestra i najmanje 3 inžinjera radiologije

-Zadužujemo Federalno ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje o uzetoj imovini zatraži informaciju o smještajnim kapacitetima u KS-u

-Otvaranje novog drive in punkta

-Nalaže se ZZOKS da nabavi 20.000 rapidnih covid testova

-Nalaže se ZZOKS da osigura sredstva za PCR testiranje

-Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima

-Nalaže se da ZZOKS pokrene postupak kod ovlaštenih dobavljača boca za kisik za kućnu upotrebu

Forto je dodao, da će biti olakšana komunikacija s pacijentima, te da će se otvoriti pozivni centar da svi koji zovu dobiju odgovore, kao i da su imenovali covid koordinatora koji će komunicirati između svih ustanova zdravstva u KS-u.

“Vraćamo se na sjednicu Vlade da odredimo dodatne mjere. O tome trenutno ne možemo govoriti. Do sad smo se najviše vodili dogovorima bitnih za zdravstveni sistem”, rekao je premijer KS-a.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 910 novozaraženih osoba, a testirana su 4.232 uzorka. Preminulo je 26 ljudi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u prethodna 24 sata u ovom kantonu registrovana su nova 484 slučaja koronavirusa nakon obrađenih 1.336 uzorka.

Kako navode iz Zavoda, sedam osoba je preminulo.

Na hospitalizaciji je 338 osoba, od tog broja 214 je na KCUS-u, a 124 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

U protekla 24 sata 348 osoba se oporavilo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare