Prof. Markovina za N1: Koga su izdale Irma Baralija i Boška Ćavar?

Vijesti 16. feb 202109:27 > 09:39 26 komentara
Facebook

Nakon što je u Gradskom vijeću Grada Mostara izglasan HDZ-ov kandidat Mario Kordić za gradonačelnika, uslijedile su brojne kritike i optužbe za izdaju upućene na račun vijećnica Naše stranke, Irme Baralija i Boške Ćavar zbog nepriklanjanja uz Koaliciju za Mostar i zbog uskraćene podrške SDA-ovom kandidatu Zlatku Guzinu.

Iako je zahvaljujući Irmi Baralija Mostar dobio izbore nakon 12 godina, Koalicija za Mostar na čelu sa Strankom demokratske akcije (SDA) nije u prvom krugu glasanja podržala Baraliju, a to nije učinio ni HDZ BiH, pa su vijećnice Naše stranke ostale pri ranijem stavu da neće podržati kandidata ni jedne ni druge nacionalne stranke.

Sve je za N1 komentirao historičar i publicista Dragan Markovina, koji ističe kako je neugodno iznenađen ponašanjem SDP-a koji je, kako kaže Markovina, ničim izazvan odlučio ući u koaliciju s SDA i pritom poništiti svaki mogući razlog da ih čovjek bira kao alternativu nacionalnim strankama.

Posve je nejasno u kojem času je i zašto SDA prestala biti problem i zbog čega je uopće bila potrebna ideja o nekakvoj trodiobi vlasti pa čak i inzistiranje na njoj, iako HDZ-u takvo sto nije padalo na pamet. Kad se i gdje pristalo na nacionalnu logiku prebrojavanja, umjesto da se časno ostane u opoziciji? Sve to su pitanja na koja će SDP morati ponuditi odgovor za razliku od Naše stranke koja je ostala dosljedna u tome da ne može dati podršku nikome od onih koji su doveli Mostar u ovakvo stanje”, kaže Markovina za N1.

Zbog toga ih optužuju za izdaju, ali – prof. Markovina se pita – izdaju čega?

Ne znam čega. Vlastitih birača sigurno ne, jer nitko od njih nije glasao za BH blok koji bi predstavljao rezervni bazen glasova za SDA. Na koncu, je li mislim da je dobro što HDZ ima gradonačelnika? Naravno da ne mislim. Mislim da bi bilo išta bolje da ga ima SDA? Naravno da ne bi. Ali što da radimo, ljudi su tako birali, a jedina mogućnost da građanska alternativa preživi jeste njeno distanciranje od bilo kakve suradnje s nacionalnim strankama”, zaključuje Dragan Markovina.

Mario Kordić (HDZ BiH) izabran je u ponedjeljak za novog gradonačelnika Mostara. Za njega je u trećem krugu glasovalo 17 vijećnika, dok je za njegovog protukandidata Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) glasovalo 16 vijećnika.

Dva su listića bila nevažeća. U trećem krugu bila je dovoljna većina glasova nazočnih vijećnika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare