Proizvodnja u Rudniku Dubrave od sinoć obustavljena (FOTO)

Vijesti 27. apr 202213:47
Izvor: N1

Proizvodnja u Rudniku uglja Dubrave sinoć u 19 sati, stala je, nakon što je uslijedio radnički neposluh. Rudari imaju niz zahtjeva i poručuju da neće početi s radom dok se isti ne ispune.

Ibrahim Mehmedović koji radi u ovom rudniku kazao je kako traže povećanje plate 30 posto na startnu osnovu te radno vrijeme od 12 sati.

“Smatramo da to radno vrijeme rudniku dubrave najbolje odgovara i procesu proizvodnje, a i nama radnicima. Svi znamo stanje u državi, mi smo rudari dovedeni da nemamo šta da jedemo”, kazao je.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

Ističu da su im na protestima ispred Vlade FBiH prošle godine obećali plate od 1.000 KM. Sada su cijene povećane drastično, a njima plata stagnira. Teško žive.

“Mi ovdje džaba dolazimo, za kartu i topli obrok, znači mi ne možemo više, mi tražimo što je Sinan Husić, naš predstavnik obećao, kad smo išli u Sarajevo, da će minimalna plata iznositi 1000 KM svakog rudara,poslije tog štrajka nama je smanjena plata, smanjen prevoz, evo sada hoće da nam uzmu noćni sat i povećaju broj dolazaka na posao, više troškova i svega i ovo što imamo plate hoće da nam uzmu”, istakao je Nevres Alispahić, vozač Rudnika uglja Dubrave.

Danas je održana i sjednica Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka u Tuzli, te je zaključeno da zahtjev za rad od 12 sati nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu i da takav nema podršku Sindikalnog odbora, kao ni Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika F BiH, te je upućen poziv članovima Sindikata da se vrate na radne zadatke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar