Pronalazak posla najveći je izazov za osobe sa invaliditetom u BiH

Vijesti 03. dec 202119:34 0 komentara

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. U BiH, prema pojedinim procjenama, živi oko 270 tisuća osoba s tim statusom. Kao i obično, nedostaje službenih podataka, ali i potpore nadležnih, ali i cijele zajednice. Posljedice su - otežan proces obrazovanja, nemogućnost pronalaska posla i siromaštvo.

Lijepa riječ i osmijeh

Ovi ljudi korisnici su Doma za osobe sa invaliditetom u Sarajevu. Imaju, kažu, punu podršku radnika te institucije. Ali ne i nadležnih, niti sugrađana.

“Kad imate neku podršku, kad imate dobre ljude sa kojima pričate, veselite se, onda je to nešto najbolje. Ništa nam ne može pomoći osim razgovora, lijepe riječi, osmijeha”, navela je Arleta Plavšić, korisnica KJU “Dom za osobe sa invaliditetom”.

“Ima nekih koji nas odbijaju i okreću glavu od takvih osoba. Kad takve osobe idu. Kad mi dođemo da predamo tu aplikaciju, poslodavcima, taj nas poslodavac izbjegava”, rekao je Stipo Varivoda, korisnik KJU “Dom za osobe sa invaliditetom”.

A upravo je pronalazak posla, pored brojnih drugih, jedan od najvećih izazova za osobe sa invaliditetom u BiH, zbog čega veliki postotak njih živi u siromaštvu.

“Prilikom zapošljavanja poslodavci često sumnjaju u sposobnosti osoba sa invaliditetom, i na taj način im ne daju priliku da pokažu svoje sposobnosti koje oni zaista imaju i mi smatramo da je to jedna velika predrasuda koja postoji u našem društvu”, rekla je Maša Fazlić, koordinatorica projekta “Moj posao”.

“Pravo na rad nije samo za mene, za tebe. Svi imamo pravo da radimo, da pridonosimo, i svjesni smo da je pravo na rad uskraćeno na neki način osobama sa invaiditetom, i mi smo tu, kao mlade osobe, da radimo na tome”, dodaje Temima Martinović, učesnica projekta “Moj posao”.

“Želim biti dio društva”

Osobe sa invaliditetom konačno dobijaju adekvatan taksi prevoz u Sarajevu. Ponovo u funkciji usluga prevoza za osobe sa invaliditetom u Banja Luci. Za ovu kategoriju društva, ovo su vijesti u posljendje dvije godine. Što je, kažu, porazno.

“Onda kad to ne budu bile vijesti, da je prilagođen neki autobus, taksi, neki semafor, tada ćemo govoriti da osobe sa invaliditetom imaju neki status u društvu. Nije lijepo kad se kaže mi moramo nešto obezbijediti nešto za osobe sa invaliditetom jer nas treba EU ili Amerike, puno bi bili sretniji kad bismo mi znali da to rade zato što smo mi njihovi sugrađani prijatelji familija itd. I da rade ambijent u kome smo svi ravnopravni jer nikad ne znamo ko će doći u poziciju da mu treba bijeli štap, kolica itd”, rekao je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih KS.

Jednaki treba da budemo svi. I jednako uživati ljudska prava. I ravnopravno učestvovati u drustvenom životu.

“Želim biti dio društva” – ovogodišnji je slogan akcija kojim se obilježio Dan osoba sa invaliditetom u BiH, čime su željeli ukazati upravo na brojne fizičke, socijalne, ekonomske i barijere u shvatanju problema osoba sa invaliditetom. I da još jednom pošalju apel nadležnim da olakšaju pristup uslugama i ostvarivanju njihovih prava, ali i na zajednicu da pokaže više razumijevvanja za probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom u BiH svakodnevno susreću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!