Propaganda i društvo: 9. januar kao predizborni alat za dizanje tenzija

Vijesti 10. jan 202219:31 3 komentara

Vijenci na spomeniku srpskim borcima u Brčkom, te akademija povodom Devetog januara. Politički vrh Republike Srpske odlučan da obilježi praznik koji je osporio Ustavni sud BIH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je samostalna RS njegov zavjet, te da “neće dozvoliti priču o građanskoj državi u kojoj Srbi treba da se pretvore u nacionalnu manjinu”.

“Samo luzeri i oni koji nemaju odnos prema narodu bi pristali na tako nešto. Mi ne pristajemo. Mi hoćemo da se poštuje ustav. Hoćemo da dobijemo ono što je potpisano i što nam je dato. Naše akcije su političke i takve će i ostati. Pozivamo sve da počnemo da čitamo ustav i da se prilagodimo ustavu”, kazao je Dodik.

Na Ustav poziva i OHR. U saopštenju potcrtavaju da ne spore pravo RS da utvrđuje svoje praznike, ali da to ne može biti 9.januar, jer je praznike, dodaju, potrebno povezati sa identitetom drugih naroda. Osuđuju kontinuirano nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. I njemačka ambasada stava da “agresivni nacionalizam i retorika podjela stoje na putu saradnji između različitih strana”. Pozivaju političke aktere da se vrate dijalogu u državnim institucijama. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je note ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banja Luci.

S mnogo manje tenzija, dosta tiše, Dan RS obilježavan je ranije, godinama unazad prije apelacije Bakira Izetbegovića i odluke Ustavnog suda BIH.

U arhivi bilježimo da je prvi dan RS organizovan 1997. godine na Palama. U hotelu Panorama 8. januara na prijemu koji je bio i božićni stigli su mnogi, pa i tadašnje strane diplomate. Među njima, zamjenik tadašnjeg visokog predstavnika Karla Bilta, istaknuti njemački diplomata Michael Steiner.

“Vi ste Evropljani, jasam Evropljanin. Budućnost BIH, RS i FBIH leži u Evropi”, kazao je Steiner.

Te 1997. godine tu su bili i talijanski ambasador, ruski, ali i predstavnik američke ambasade. Godinama kasnije, bilježi se prisustvo Rafija Gregorijana, svih vjerskih zajednica. Orden je 2012. za Dan RS dobio i banjalučki biskup Komarica. Neobično danas izgleda i ovo ljubljenje Šarovića i Dodika. Kako se sve promijenilo?

“Uvijek je bilo onih kojima to nije odgovaralo (Dan RS) i onima kojima je to odgovaralo. Licemjerstvo međunarodne zajednice se sada ogleda u tome što nekada Dan RS za njih nije bio upitan, a danas jeste upitan iz političkih razloga. Činjenica kaže da je RS formirana u januaru, daleko prije izbijanja rata. To je politička volja srpskog naroda u BiH. Odluka Ustavnog suda je da se dan RS ne obilježava na adekvatan način. Ako ja pjevam na svom slavlju, problem je šta pjevam, nije sporan sam datum, nego način, a način znamo da određuje politika”, smatra Željko Raljić, novinar.

Zato Raljić smatra da politika u liku Milorada Dodika, samo obilježavanje posljednjih godiina koristi i kao dizanje tenzija da bi se bolje pozicionirali pred izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare