Propale vakcine u Prijedoru – ko je kriv?

N1

Dok se širom planete svi bore za najtraženiju robu - vakcine protiv Covida-19 - one u Prijedoru propadaju. Ko je kriv što je oko 1.300 doza Sputnika V propalo, istražuje Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru koje je formiralo predmet. U Domu zdravlja bili su i krim-inspektori, no i dalje bez detalja i odgovora na mnoga pitanja. U isto vrijeme građani strahuju.

Nonšalantano su u utorak priznali da su vakcine propale zbog nestanka struje.

Zbog nestanka električne energije u više navrata, došlo je do poremećaja temperature u samom frižideru“, rekao je Slobodan Javor, direktor Doma zdravlja Prijedor.

Danas-srijeda, bez odgovora, zašto agregat nije upaljen. Saznajemo da agregat koji ima Dom zdravlja može da podrži napajanje i HES službe i Hitne i laboratorije. U ustanovi postoji i alarmni sistem koji se povezuje na mobilne telefone, te se tako javlja svaka promjena temperature. Za zaštitu hladnog lanca koriste se i UPS uređaji, koji takođe postoje u ustanovi.

U ovom slučaju, dodatne zaštite nije bilo. Zašto, provjerava i okružni tužilac.

Tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo predmet. Krenulo se u utvrđivanje okolnosti, šta se desilo, kako se desilo, te da se utvrdi eventualna odgovonost svih lica zaposlenih u Domu zdravlja koji su bili zaduženi za te vakcine“, naveo je Mladen Mitrović, Glavni okružni tužilac OJT Prijedor.

Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta sa hladnim lancem revakcinisani. Strahuje i preko 1.500 njih kojima je vrijeme za drugu dozu Sputnika, kojeg nema. Povjerenje u sistem je poljuljano.

“Je li moguće da se nije mogao obezbijediti agregat, napajanje struje, da se to sačuva?”

“Ako su bili agregati kriv je onaj koji radi na tome”.

“Nije u redu to da je tako propalo zbog građana”, kažu građani.

Sumnju da su Sputnik V vakcine čuvane u pogrešnom frižideru izjavom je pojačao direktor Instituta za zaštitu zdravlja. Branislav Zeljković kaže da vakcine nisu čuvane u hladnjaku koji im je osigurao Institut, već u zamrzivaču Doma zdravlja.

Zbog svega je premijer Radovan Višković zatražio od ministra zdravlja, ali i gradonačelnika Prijedora hitnu istragu.

Tražimo odgovornost i od Doma zdravlja i od lokalne samouprave, jer oni koji trpe su građani, a građani ne smiju da trpe“, kazao je Izjava Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Prijedorski gradonačelnik i skupštinska većina SNSD-a prije dvije sedmice na čelo Doma zdravlja postavili su Slobodana Javora, mladog pravnika bez iskustva u zdravstvenom sektoru. Jedini epidemiolog u gradu Milica Otković je na odmoru.

N1 : Zašto agregat nije upaljen? – “Vjerujte da ne znam. Čekam te informacije. Prema informacijama kojima ja raspolažem bio je upaljen UPS koji je odgovarao tom zamrzivaču i on je pregorio. Niko neće biti amnestiran odgovorosti ukoliko se utvrdi da je u pitanju ljudski faktor“, rekao je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Prekid hladnog lanca zbog kojeg je uništeno oko 1.300 doza vakcine “Sputnik V” komponete 2, nešto je na šta su vlasti BiH upozoravali i predstavnici Covaxa ranije.

Prijedorski ljekari iz opozicionih redova kažu da je sve rezultat loše kadrovske politike i nesposobnosti rukovodstva.

S obzirom da radim u Opštoj bolnici u Gradu Prijedoru, mi imamo agregate. I frižidere, sve te sisteme… To mora da obezbijedi, da ima svaka zdravstavna ustanova, pa respiratori rade na struju. Niko niti se oglašava, niti odgovara. Pacijenti su uplašeni. Mi smo kao zdravstveni radnici razočarani. Neko treba da odgovara za ovo, da se ispita zašto je došlo do ovoga. Ovo je skanadalozno u vrijeme kada se borimo za svaku vakcinu, za naše pacijente“, istakla je Maja Dragojević Stojić, kardiolog (SDS).

Rukovodiilac Doma zdravlja nije ljekar, nego pravnik. I to je osnovni problem ovih 1.300 doza. Da je to bio ljekar, on bi obezbijedio da te vakcine budu adekvatno skladištene“, kazao je Duško Ivić, plastični hirurg (DNS).

Niko sa sigurnošću ne zna kakve vakcine je primilo 140 Prijedorčana, koji su u ponedjeljak ujutro prije obustavljanja vakcinacije, primili drugu dozu. Za sada, nema prijavljenih zdravstvenih tegoba tih ljudi.

Vakcine, najtraženija roba na planeti, tako su u Prijedoru obezvrijeđeni, propali. Zbog neodgovornosti, nemara. Istražuju se činjenice. Prati se i zdravstveno stanje revakcinisanih jutro nakon incidenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad