Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH

Vijesti 20. mar 202212:47 > 15:00 9 komentara
N1

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu.

Vođeni su pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), i Michaela Murphyja, novoimenovanog ambasadora SAD-a u BiH.

Njih dvoje u obraćanju medijima nisu krili razočarenje.

Eichhorst: Iscrpili smo svoje mogućnosti, ovo je propala šansa za domaće lidere

Eichhorst naglašava da su diskusije vođene proteklih devet mjeseci sada iscrpljene.

“Ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera. Sada, sa ovakvim dešavanjima na evropskom tlu i geopolitičkoj sceni, bila je prava prilika da se iskaže spremnost za postizanje konsenzusa”, saopštila je ona.

“Ako neko želi bojkotovati izbore, poručujem im: To vam nije pametno”

Američki ambasador u BiH, Michael Murphy dodao je da je dogovor onemogućilo odbijanje da se institucije FBiH učine funkcionalnijim, kao i to da će njegova zemlja istrajati u traženju odgovornosti onih koji budućnost BiH drže kao taoca. Napominje da je sada vrijeme da se lideri okrenu ka izborima koji se trebaju održati u oktobru, te da bi ‘njihovo bojkotovanje ne bi bilo pametno’.

Podsjećamo, na pregovorima je učestvovalo šest domaćih stranaka SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB.

Predstavnici SDA se nisu obraćali medijima, dok je lider HDZ-a Dragan Čović optužio ovu stranku naglasivši “kako sada nema uvjeta za održavanje izbora”.

Čović: Apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori

S druge strane, lider SBB-a Fahrudin Radončić ističe da se izbori trebaju održati, ali ujedno i to da je ovo “loš dan za Federaciju BiH, a velika radost za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.”

Dodao je, između ostalog, da će se posljedice propalih pregovora će osjetiti za dva ili šest mjeseci, kada se budu održavali izbori.

Radončić: Izbori trebaju biti održani

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare