Prošao probni period za neradnu nedjelju u Mostaru: Šta sada kažu Mostarci?

Vijesti 23. okt 202220:23 2 komentara
N1

Pola godine prošlo je od uvođenja neradne nedjelje na području Mostara. Poslodavci prave presjek stanja i razmatraju efekte ove odluke koja je od samog početka izazvala različite reakcije radnika, poslodavaca, ali i građana. S obzirom na to da je probni period već prošao, uskoro se očekuje konačan stav Gradskog vijeća koje će na osnovu dostavljene analize o efektima neradne nedjelje, odlučiti da li ona i dalje ostaje na snazi.

26 godina Nevenka Miletić vlasnica je, ali i radnica u trgovini mješovite robe. Nekoliko mjeseci prije nego što je na snagu stupila odluka o neradnoj nedjelji, sama je odlučila da nedjelja bude dan za odmor.

“Ako se sad opet donese odluka da se ta nedjelja radi, ja je raditi neću, jer smatram da trebamo imati jedan dan za odmor. Radimo non stop, i treba jedan dan da se omogući meni kao poslodavcu ali i mojim djelatnicima da taj jedan dan budemo sa obitelji, prijateljima, da se družimo”, stav je Nevenke Miletić.

A to, kaže , nema novčanu vrijednost. Ipak zbog negativnih efekata i smanjenja obima poslovanja, pojedini trgovački lanci tražit će ukidanje neradne nedjelje.

Stav uprave Mepas Mall centra je da Odluka Gradskog vijeća ima negativne reprekusije za pozicioniranje i poslovanje centra i njegovih zakupaca. Uprava će poslati Gradskom vijeću argumentirani zahtjev za revizijom Odluke.

Radnicima cvjećara i pekara rad nedjeljom je dozvoljen, ali samo do podne. Vlasnici pekara, uglavnom su i ranije negodovali zbog ovakve odluke, no sada je kažu jasno da nema smisla ograničavati radno vrijeme nedjeljom koja je za njih jedan od najboljih pazarnih dana.

“Samo trčimo, jer do 12 treba sve da završimo. Za mene lično nije dobro, ne sviđa mi se, moramo da budemo oprezni i zbog inspekcije jer upadaju u 12 sati, a to je nemoguće jer nedjelja je, ljudi ustaju kasnije, to je slobodan dan ljudima, dosta toga i propadne, dosta toga bacimo nažalost”, objasnila nam je Selma koja radi u pekari.

Građani se još uvijek navikavaju na činjenicu da trgovine nedjeljom ne rade, pa su mišljenja i dalje podijeljena.

Više u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare