Prošla rodbina i prijatelji: Rezultati glasanja za Vijeće naroda RS

Vijesti 02. dec 202214:01 0 komentara
N1

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali su o delegatima u Vijeću naroda Republike Srpske. Za Klub Srba kojeg će činiti osam delegata glasala su 72 narodna poslanika. Njih osam dolazi iz osam političkih partija.

Do sada je praksa bila da u Vijeće naroda prolaze prvi sa liste, pa će shodno tome Klub Srba činiti: Ognjen Žmirić i Vojislav Gligić iz SNSD. Prošao je i član porodice prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića, Nikola Kovačević. Ispred SPS-a u Vijeće naroda će Dragutin Škrebić, ispred US Marinko Dragišić, ispred SP-a Živko Marijanac, a ispred Liste za pravdu i red Marija Topić Nikolić, a ispred PDP-a Ljubiša Krunić.

U Klubu Hrvata sve predložene liste dobile su po jedan glas, osim liste Socijalističke partije. Kada je riječ o hrvatskim delegatima, sve predložene liste dobile su po jedan glas, osim liste SP koja je ostala bez glasova. Ovaj Klub trebali bi činiti Josip Jerković iz HDZ BiH, Nada Tešanović iz SNSD, Mirko Pandža iz HDZ BiH, Dragica Kovač iz DEMOS-a, te Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović Schurr.

Zanimljiva je situacija i u Klubu Bošnjaka. Lista Ramiza Salkića dobila je tri glasa, ostale po jedan. U Vijeće naroda tako bi trebala i majka narodnog oslanika Nine Bukejlović koja ju je i predložila za ovu fotelju. Uz nju tu će i brat Selvida Hurtića, Amir Hurtić. Takođe u Vijeće naroda će i Srebrenka Golić, Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović i Igor Bošnjak.

Ovakav stastav Kluba Bošnjaka trebao bi da znači da bošnjačke stranke neće imati dvije trećine u Klubu, odnosno šest od osam delegata, što im je neophodno da samostalno pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa – mehanizam koji je uveliko korišćen u proteklim mandatima.

U Klubu ostalih, po jedan glas dobile su liste Željka Radonjića, Nataše Radulović, Milovana Bodirogića i Senada Zlokape. To bi trebalo da znači da u fotelje u Vijeću naroda ulaze Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, i Franc Sošnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!