Protest bh. dijaspore u Rimu: Protiv podjela i diskriminacije

Vijesti 10. jan 202214:22 3 komentara
N1

Građani Bosne i Hercegovine u Italiji i prijatelji italijani izražavaju zabrinutost zbog ozbiljnih signala koji dolaze iz regiona. Nakon Dejtonskog sporazuma, sklopljenog 1995. godine pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država kojim je okončan najokrutniji rat u Evropi nakon 1945. godine, Bosna i Hercegovina je održala krhku ravnotežu, poručili su.

Sa protesta su poručili da je ta ravnoteža danas ozbiljno ugrožena kriminalnim i neodgovornim ponašanjem lokalnih vođa.

“Koji, na osnovu ličnih interesa, nastoje produbiti nacionalističku frakturu daljnjim uništavanjem historije i sekularne kulture tolerancije i mirnog suživota između različitih etničkih i vjerskih komponenti društva. Na sav glas još jednom poručujemo ne podjeli BiH.Isto tako odavde smo poručili italijanskim vlastim da poduzmu konkretne korake , kako individualno tako i institucijama EU, da se pomogne BiH da nastavi svoj proces pridruživanja EU”, poručila je Fatimma Neimarlija, jedna od učesnica protesta u Rimu.

N1

Ne želimo povratak u prošlost, želimo da gledamo u budućnost, istakli su.

“Želimo demokratiju, ravnopravnost za sve, da naša zemlja bude poznata po lijepim stvarima, a ne da se uvijek priča o ratu i drugim stvarima koje i nisu prisutne među običnim narodima”, istakla je Ajla Nuhbegović.

N1

Naglasili su da su se susreli u Rimu i ponovili da u BiH ne žele nacionalizam niti da se vraćaju 90-te godine.

“Tu smo bili zajedno s Italijanima kako bismo ponovili da nećemo dozvoliti da se to ponovo desi”, naglasila je Elvira Mujičić.

Poručuju da ovo nije samo protest za Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je također protest protiv legalizovanog nasilja i rata, podjela, diskriminacije, korupcije i anarhije. Ovo je poziv na demokratiju, na slobodno društvo, na jednakost i na vladavinu prava”, poručili su okupljeni na protestima u Rimu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare