Protest građana kod OHR-a: Trenutak je više nego kritičan! (FOTO/VIDEO)

Vijesti 25. okt 202110:27 > 11:07 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Grupa građana okupila se danas u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći od visokog predstavnika da zaštiti ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Upozorili su kako se ne smiju ponoviti tragični događaji od prije 30 godina kada međuanrodna zajednica nije reagovala na vrijeme.

Suad Đozić iz organizacije Restart BH, kazao je kako živimo u društvu gdje vladaju tri etnoligarhije, a aleternativa ne postoji.

“Neko kaže da imamo 150 stranka. Gdje su? Ja ih ne vidim ovdje. Trenutak je više nego kritičan i trebali bi da iskažu svoj stav i budu ovdje gdje su obični građani došli da iskažu nezadovoljstvo zbog nedjelovanja na rušenje ustavno-pravnog poretka”, rekao je Đozić.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Sa skupa su uputili i zahtjeve te su poručili kako će smatrati odgovornim visokog predstavnika ukoliko ne reaguje.

“Smatrat ćemo odgovornim visokog predstavnika i institucije međunarodne zajednice ukoliko budu vodili i sponzorisali političke pregovore kojima bi se izvršila trgovina između vladavine prava, odnosno Ustava BiH, odluka Ustavnog suda BiH kao i međunarodnih presuda i političkih dogovora kojima bi se amnestirali političari koji otvoreno krše Dejtonski sporazum i blokiraju rad insitutcija BiH. imali smo tragične događaje prije 30 godina kada međunarodna zajednica nije reagovala na vrijeme. Mi želimo na vrijeme da upozorimo visokog predstavnika da se ne ponovi događaj od ranije i da ne bude novi tomas Karamas. Ako se to desi, smatrat ćemo ga odgovornim”, upozorio je Đozić.

Sejda Čavčić, jedna od organizatorica protesta, kazala je kako trenutka politička situacija u BiH nije dobra. Trebala se vratiti u Dansku prošlog utorka gdje inače živi, ali je odustala od putovanja zbog situacije.

Protestima prisustvuje i Miro Lazović.

U 11 sati će predstavnici građana ući u zgradu OHR-a na razgovore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!