Protest radnika Krivaje: Nismo došli da ugrožavamo stanovnike Sarajeva

Vijesti 17. dec 202116:53 > 16:56 0 komentara
F.Z. / N1

Radnici preduzeća Krivaja Mobel, koja je u stečaju, održali su danas proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a predstavnik radnika Ramiz Mujić rekao je da su danas tu jer zaključci usvojeni 15. septembra u vezi njihovih prava još nisu implementirani.

Danas smo pred zgradom Vlade FBiH jer smo unazad mjesec dana insistirali na sastanku s premijerom FBiH Fadilom Novalićem koji je od 15. septembra obećao da će uraditi zaključke prema nama – radnicima Krivaje, međutim zadnjih mjesec smo slali dopise da se organizuju sastanci i nismo dobili nikakve odgovore. Stigli smo u 11 sati pred Vladu FBiH iz koje nam se niko nije obratio“, rekao je Mujić.

Rekao je i da su danas dobili informaciju da će federalni ministar ernergije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u ponedjeljak, odnosno najdalje u utorak, organizovati sastanak sa obespravljenim radnicima Krivaje.

Tragom te informacije, pošto su radnici samoinicijativno bili blokirali saobraćajnicu ispred zgrade Vlade FBiH, donijeli smo odluku da idemo prema Zavidovićima u očekivanju sastanka sa Džindićem i Novalićem. Smatram da ovakvi dolasci nisu poželjni ni za radnike ni Vladu FBiH, ali ono što je najbitnije je da Vlada FBiH i njeni predstavnici, kada neke zaključke donesu, treba da ih provedu“, naglasio je predstavnik radnika Krivaja.

Istakao je i da su 702 radnika tog preduzeća otišli na biro za zapošljavanje nakon proglašenja stečaja a da za pola od tih radnika, odnosno njih 340, nije riješen njihov status.

Jedina adresa za rješavanje statusa radnika Krivaje je Federalna vlada, mi nemamo druge adrese. Vidjeli smo da je veliki broj policajaca došao, ali mi nismo iz Zavidovića došli da ugrožavamo stanovnike Sarajeva, da blokiramo saobraćajnicu, ali smo bili prisiljeni nemarnošću vlade i ostalih koji su u ovom segmentu rješavanja problema radnika Krivaje“, dodao je Mujić.

Nakon održanih proteste, uputili su se prema Zavidovićima u očekivanju poziva na sastanak Džindića i Novalića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!