Prvomajski protest: “Za dostojanstvo smo spremni na svaki vid sindikalne borbe”

Vijesti 01. maj 202210:18 > 11:00 0 komentara
F.Z./N1

Na Željezničkoj stanici u Sarajevu počelo je okupljanje rudara iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada. Na jednom protestnom skupu danas su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna.

F.Z./N1

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH poručio je da su rudari spremni i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

“Pravno gledano, od danas nemamo usaglašen kolektivni ugovor za oblast rudarstva u BiH koji je u primjeni. Međutim, u isto vrijeme želimo kazati da nismo nervozni i uzbuđeni radi toga. Potpuno smo svjesni kapaciteta sa kojima raspolažemo i sopstvenih mogućnosti. Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da najkasnije do 20. maja kroz pregovarački proces usaglasi  se i utvrdi novi kolektivni ugovora. Mada, mi već sa nivoa sindikalnih tijela imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti nakasnije do 6. maja 2022. godine”, pojasnio je Husić.

F.Z./N1

U slučaju da ne dođe do usaglašavanja sadržaja kolektivnog ugovora te odluke, najavio je da će te odluke predstaviti radnicima svih rudnika uglja u FBiH.

“Vjerujemo da ćemo imati ogromnu podršku radnika”, poručio je Husić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Sindikat rudara Federacije BiH danas se okupio, simbolično, na Međunarodni praznik rada kako bi tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Učesnici mirnom šetnjom stigli su i do zgrade Vlade Federacije BiH, gdje se obratio i Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

“Žalosno je što na praznik rada moramo da dođemo i kažemo ovima u Vladi FBiH i onima u Elektroprivredi da rudari dišu problem. Jadna je ona država u kojoj je rudar problem. Rudar neće biti problem, ali neće dozvoliti da mu se umanje prava. Hoćemo ono što čestito i pošteno zaradimo”, poručio je.

Prokomentarisao je i dolazak premijera Fadila Novalića na iftar u Rudnik mrkog uglja Banovići.

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo, jeste li pitali te rudare koliku platu imaju“, rekao je Tokić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!