Protest studenata: “UNSA će se dovesti u ravan sa privatnim fakultetima”

Vijesti 26. maj 202213:31 1 komentar
N1

Više stotina studenata, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), okupilo se na protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sve kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo te pozvali na povlačenje nacrta iz parlamentarne procedure.

“Glavni problem sa Nacrtom zakona je što je sve tako dvosmisleno. Postoji jedan član o prenosu predmeta – neki predmeti na određenim fakultetima nose više od 12 bodova što bi značilo da student ne može prenijeti neijedan takav predmet u narednu godinu, dok negdje mogu biti prenesena dva do tri predmeta. To je samo jedan od članova koji je sporan”, navela je za N1 potpredsjednica SPUS-a Inela Subašić.

Kao poseban problem ističu da po ovom zakonu “samo deset posto najboljih studenata za svaki fakultet prolazi na budžet”, što smatraju naročito nedefinisanim.

“Treba da se postavi jasna razlika između državnog i privatnog fakulteta, a ovim zakonom se to poništava”, navela je Subašić.

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević naglašava da će ovakav zakon posebno pogađati i one studente koji dolaze van Sarajeva, jer neće moći znati da li će zadržati svoj status.

“Oni će taj status najboljih studenata imati samo jednu godinu, a narednih godina bi ponovo morali biti najbolji. To je neodrživo”, poručio je Dević.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Loš, gori, novi zakon”, te “Evolucija ili revolucija”.

Iz SPUS-a su ranije saopćili da na ovaj način žele poručiti da neće dopustiti da njihovi stavovi budu zanemareni.

“Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini”, poručili su iz SPUS-a.

Smatraju da je nedavno usvojeni nacrt Zakona o visokom obrazovanju isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima.

“Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure”, dodali su iz SPUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare