Protest zaposlenih u državnim institucijama: “Mi nismo parlamentarci i ministri”

Vijesti 31. maj 202212:24 > 12:37 2 komentara
F.Z./N1

Zaposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine danas su ponovno održali proteste ispred zgrada Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, poručujući da se na njihovom položaju ne radi već skoro dvanaest godina, a javnost ih izjednačava sa ministrima i parlamentarcima dok se oni bore za golu egzistenciju.

Podsjećaju da je njihov osnovni problem, a samim time i razlog za održavanje protesta zapravo nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

“Nas naš poslodavac ne priznaje kao svog partnera, on ne priznaje nas kao radnike i kolege, koji rade i žive u ovim institucijama. Ne dozvoljava nam da steknemo ekonomsku i pravnu sigurnost sa radom u državnim institucijama”, podcrtava nam Salih Karčić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH.

Ovakav položaj radnika zaposlenih u državnim institucijama loš je po cijelu državu, dodao je Karčić.

“To nije dobro ni za nas zaposlene, ali ni za državu. Vladajućim strukturama šaljemo poruku već godinu dana, ali nas ne slušaju. Naša poruka njima je: Bilo bi dobro da poštujete ženevske konvencije o ljudskim pravima i da radniku zaposlenom u državnim institucijama omogućite da od svoje plate preživi”, rekao je naglašavajući da se bore za golu egzistenciju.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Kako kaže, obećanja imaju već dugo, no ništa se ne miče sa mrtve tačke.

“Priča se, priča… Ali se u zadnjih 10 ili 12 godina ništa nije uradilo na položaju radnika u državnim institucijama”, naveo je.

Dodao je da, ukoliko ni ovi protesti ne urode plodom, bit će primorani da ih nastave organizovati. Poseban problem na koji nailaze kada je u pitanju podrška javnosti jeste činjenica da ih građani često izjednačavaju sa izabranim i imenovanim zvaničnicima.

“Mi moramo javnosti staviti na znanje šta se dešava, oni su u početku bili ubijeđeni da smo mi parlamentarci i imamo plate od tri ili pet hiljada KM. Nije im bilo jasno zbog čega mi protestujemo, a mi, u suštini, imamo najmanje plate u državi”, podcrtao je Karčić.

Podsjetimo, današnjim skupom nastavljen je niz protestnih okupljanja Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare