Protest zaposlenih u policijskim agencijama: Najmanje smo plaćeni u BiH

Vijesti 28. apr 202113:10 > 13:21 2 komentara
Faruk Zametica/N1

Zaposleni u državnim policijskim agencijama protestuju danas u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Pripadnici SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini žele da predoče članovima Predsjedništva BiH svoje zahtjeve.

Obećana pomoć

Između ostalog, traže povećanje plate, nemaju granskim ugovorom osigurano ni osiguranje ni preglede. Za N1 je govorio Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika na državnom nivou.

Faruk Zametica/N1
Faruk Zametica/N1

 

Kazao je da je Savez sindikata policijskih organa jedno legalno tijelo koje okuplja sve zaposlene u polcijskim agencija na nivou BiH.

“Od kad postoji ovaj Savez mi samo želimo da ostvarimo jedan socijalni dijalog bez razlike ko je predsjedavajući Vijeća ministara. Nikad ih nismo dijeli. No međutim, prebacivanje je loptice. Mi smo se iz očaja odlučili da se Predsjedništvu obratimo i da pomogne državnoj policiji, jer samim tim pomažu sebi, ako pomažu policiji”, naveo je Krvavac.

Dva člana Predsjedništva Komšić i Džaferović su im, kako je rekao, čvrsto obećali pomoć.

“I samim time mislili smo da smo krenuli ka boljem. Nismo tražili retroaktivno da nam se povećaju plate, tražili smo samo dio novca koji je nama oduzet od 2009, pa sljedeći put 2021. Osnovica se smanjivala dva puta. To je jedino razlog što smo se obratili Predsjedništvu“, istaknuo je Krvavac.

Policajac na državnom nivou, tvrdi, ima platu 899 KM sa svim primanjima.

“Strašno puno ima policajaca oboljelih i umrlih od korone. Ništa nismo dobili. Sva pomoć koja se dobivala je podijeljena entitetima. Mi smo najneplaćeniji na svim nivoima u BiH, i od nižih nivoa, i kantonalni i federalni, i Brčko Distrikt i RS. Tražili smo bar da nas uvaže i da počnemo socijalni dijalog”, kaže ogorčeno Krvavac, dodajući da u ovoj državi ništa ne ide.

Pravilniku se izgubio trag

Kako je moguće da ne može da se riješi kako ce izgledati jedna uniforma, upitala ga je reporterka N1 Sanela Dujković.

“Analizom koju je radio Savez dolazimo da podataka koji nisu jasni nikome. Ministarstvo sigurnosti na čelu sa tadašnjim ministrom Draganom Mektiće, formirao je jednu radnu grupu za izradu pravilnika odore za policijske službenike BiH koja bi bila jedinstvena samo sa različitim oznakama pripadnicima agencije. Međutim, ta radna grupa je odradila pravilnik jako dobro, da bi kao takav došao na Vijeće ministara i jednoglasno je usvojen, samo sa jednom opaskom da se odredi šifra i boja uniforme i to je dostavljeno”, priča Krvavac.

Nakon toga, dodaje, mu se gubi svaki trag.

“On je morao biti objavljen u roku od 8 dana. Ako je bilo nešto sporno, pa neka ga stavi na istoj sjednici van snage, ali ovo što su uradili od pravilnika prekršilo je sve zakonske norme”, istaknuo je.

Faruk Zametica/N1

Današnji skup je održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare