Protesti ispred OHR-a, poruka visokom predstavniku

Vijesti 07. sep 202217:32 1 komentar
N1 BiH

Nekoliko desetina građana okupilo se u srijedu na protestu ispred OHR-a, a kojeg organizuje Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Presuda Zornić je univerzalno rješenje za BiH” i “Građanska” su transparenti koje su istakli građani nezadovoljni najavom moguće intervencije visokog predstavnika, a u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

Ove proteste podržao je akademik Esad Duraković koji je u više navrata slao pisma visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH. On je pozvao na dostojanstvene proteste, bez ikakvog nasilja kako bi se BiH odbranila u ovom kritičnom trenutku.

N1 BiH

Prošli protesti održani su 27. jula pred OHR-om kada su okupile hiljade građana, ali i političke stranke koje su izrazile neslaganje sa nametanjem izmjena Izbornog zakona od visokog predstavnika koje bi dodatno podijelile BiH i njene građane.

Tri dana zaredom su se građani okupljali ispred OHR-a, a Schmidt je 29. jula nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se tehničke prirode i tiču se integriteta izbornog procesa.

N1

Proteklih sedmica Schmidt je na razgovore poziva predstavnike političkih partija, ali i predstavnike nevladinih organizacija, javne ličnosti, intelektualce s kojima razgovara o deblokadi BiH, odnosno FBiH.

Ni na sjednici UO PIC-a koja je održana 1. septembra Schmidt nije dobio punu podršku za nametanje izmjena Izbornog zakona, a pogotovo ne u vrijeme predizborne kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare