Protesti medicinara: Kako su za sada pobijedili Covid, a tri vlade KS nisu?

Vijesti 10. jun 202109:49 > 10:30 0 komentara
N1

Dvadeset i dva mjeseca štrajka i osam mjeseci pregovora za milion konvertibilnih maraka, kako bi prestala diskriminacija svih uposlenika u zdravstvu - pozadina je protesta zdravstvenih radnika.

Sindikat doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja KS okupit će se ispred zgrade Vlade KS od 10:30 do 13:00, a poručuju, njihovi pacijenti u to vrijeme neće biti ugroženi .

“Ovo je treća Vlada koja ne poštuje nijednu sudsku presudu. Mi ćemo na kraju biti prisiljeni da idemo prema Strasbourgu. Ovdje se radi o povećanju od 120 KM kako bi se linearno posložili koeficijenti, u odnosu na povećanje koje su doktori medicine i stomatologije dobili preko 600 KM. Mi ne tražimo povećanje 600 maraka, nego da plate budu u nivou u kojem su bile prije 2019.godine”, kaže za N1 Mubera Šahinagić, inžinjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike i sindikalni aktivista.

Skoro dvije godine se bore samo za povećanje plate svim grupama zdravstvenih uposlenika koji nisu ostvarili ta prava u Kantonu Sarajevo. Sa sudskim presudama u rukama imaju argumente za to – svi uposlenici jednog sektora moraju biti jednako tretirani, ne može se povećavati koeficijent samo jednoj grupi uposlenika, nego se mora povećavati plata i ostalim grupama uposlenika.

“Dolaskom ministra Harisa Vranića na funkciju mi kao predstavnici većinskog Sindikata doktora medicine i stomatologije imali smo dva susreta, no indikativno je da nikada nismo razgovarali sa premijerom Edinom Fortom, koji je potpisao kolektivni ugovor sa manjinskim, drugim Sindikatom doktora medicine i stomatologije kojim je po drugi put povećao prava grupe uposlenika u javnom sektoru”, kaže za N1 Mubera Šahinagić.

Podjele u sindikatu, odbijanje zahtjeva medicinara za potrebno povećanje plata, a protiv diskriminacije, rad bez Kolektivnih ugovora nastavak je borbe nakon borbe sa Covidom19.

Covid su za sada pobijedili, a tri vlade Kantona Sarajevo nisu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!