Protesti osoba sa invaliditetom: Ovo nije pet do 12, već 12 i pet

Vijesti 03. dec 202217:51 0 komentara

Nije pet nego minut do 12 - tako svoj položaj opisuju osobe sa invaliditetom u BiH. Danas na Međunarodni dan osoba s invaliditetom okupili su se ispred zgrade vlade Federacije BiH, zbog nedostatka pomoći, ali i minimalnih invalidnina koje su veće deceniju na istom nivou. Desetine hiljada osoba sa invaliditetom zbog toga jedva preživljava.

Sjednite u ova kolica i živite od 400 KM,” ”I mi smo ljudi” – neke su od poruka protesta ispred Vlade Federacije. Osobe sa invaliditetom traže veća prava.

Sa 403 KM živi i Raifa Šećerkadić. Slijepa je od 1994. godine.

”Većina naših političara ima platu koja je 20 mojih tuđih njega i plus topli obrok im je veći nego moja tuđa njega i plus dobije teleću čorbu za 5 KM u Parlamentu”.

Zato traže povećanje izdvajanja za njih. Inflacija ih je, kažu, dovela do siromaštva.

”Da imamo mogućnost da se zaposlimo kako nemamo invalidnine ne bi bile toliki problem”, kaže Adna Memić.

”Poruka moja je prihvatanje nas u civilno društvo i mi smo ljudi i mi živimo, dišemo… vrijedimo isto kao i drugi, imamo iste potrebe”, dodaje Eldar Smajić.

Na protest je došao i Amir Nuhić. Njegov sin Armin osoba je sa invaliditetom. Rješenjem od prije 13 godina porodica Nuhić prima 403 KM za tuđu njegu i pomoć.

”Od 2009. nije povećavano ni jedne jedine marke. Ako znamo da je sve poskupilo u ovoj godini 30-40% i ako se zna da je svima povećana i plata i penzija makar neki procenat, a ovoj populaciji nije povećano ništa”, kaže Amir Nuhić, Udruženje ”i” Konjic.

”Sada možete misliti kako je samohranoj majki koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju koja je nezaposlena i plaća kiriju. Nema potrebe da objašnjavam u kakvom su stanju ti ljudi… svrha naknada je da olakša položaj osoba sa invaliditetom. Vi sa 274 KM tuđe njege i pomoći ne možete ni dobiti pomoć”, kaže Edo Čelebić, Unija osoba s invaliditetom FBiH.

Dok se u svijetu kažu, govori o asertivnim tehnologijama, oni na ulici traže osnovno i minimalno. Mnogo očekuju od nove vlasti:

”Treba napraviti listu ortopedskih pomagala na nivou Federacije jer sad su osobe sa invaliditetom diskriminirane teritorijalno, po kantonima… Treba doraditi zakon o roditeljima njegovateljima”, ističe Jelena Backović.

Osiguranje prava osoba sa invaliditetom ne treba da bude pitanje socijalne pomoći, poručeno je danas, nego je to pitanje zaštite osnovnih ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!