Protesti penzionera u Tuzli: Političarima bijeli hljeb, penzionerima kontenjeri

N1

Oko 100 penzionera danas je ponovo održalo mirni protest u Tuzli, te ponovilo zahtjeve. Penzioneri traže povećanje penzije, ali i ukidanje „ bijelog hljeba“ i ostalih povlastica koje parlamentarci imaju. Kako kažu, obraćali su se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, no odgovor nisu dobili.

“Bijeli hljeb i paušali političarima – penzionerima kontenjeri”, “od penzije mogu umrijeti, ali  sesahraniti ne mogu”, “stop ponižavanju penzionera”, neke su od poruka kojima je ova populacija opisala svoj status ne krijući razočarenje.

“Voljela bih ovim uhljebima oduzeti pare koje primaju, a ništa ne rade za ovu državu, kao što svi znamo, a i mi smo se uspavali, iskreno rečeno”, priča nam penzionerka iz Tuzle.

“Dobro im je, čim ih nema na protestima, dobro žive”, navodi jedan od okupljenih penzionera.

“Za jednog člana može i nekako biti. Ali, kada tu svrstaš ogrijev i komunalije, ne može opet”, priča nam nezadovoljna penzionerka.

“Hrana je preskupa, svaki dan sve skuplja. Da mi nije sina, da ne živi sa mnom, ne bih mogla živjeti”, govori nam penzionerka koja je izašla na proteste.

“Ja sam penzioner i najviše mi je žao što sam 47 mjeseci bio pripadnike Armije RBiH. To mi je žao. Meni BiH ne znači ništa, a borio sam se za nju”, naveo je jedan od okupljenih penzionera.

Penzija ode za lijekove i režije, za hranu šta ostane, pričaju nam. Stoga, traže da prosječna penzija bude povećana sa 43 % na 52% od prosječne plate, te da se ukinu povlastice političarima poput bijelog hljeba. Kako kažu, odgovora nema od Vlade FBiH.

“Penzioneri nemaju ništa. Mi čekamo od Vlade FBiH da reagira. Međutim, oni vrše manipulaciju. Oni su pripremili nove poreze i donijeli su odluku da povećaju plate službenicima u Federaciji”, objašnjava Vehid Jahić, iz Stranke penzionera Tuzla.

Organizatori protesta kažu da su očekivali da se protesti pokrenu i u drugim gradovima, ali se to nije desilo.

“Mislim da su lobiji vladini i lobiji koji penzioneri smiruju, znatno jači u drugim gradovima nego u Tuzli. Pogotovo u Sarajevu. Sarajevo je glavni problem što penzioneri značajnije ne protestuju”, mišljenja je Vehid Jahić.

Penzioneri kažu da neće odustati od zahtjeva, a Vladi FBiH su poručili da sredstava za povećanje penzija nema zbog nepravedne i nemoralne raspodjele u društvu zbog zakona koje upravo donosi vlast. Ovo je bio treći protest, a najavljeni je i četvrti uz poruku „ Tuzla neće stati“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad