Protesti se nastavljaju: Ko je preuzeo glavnu riječ ispred OHR-a?

Vijesti 25. jul 202222:48 > 23:00 0 komentara
N1

Tokom protesta ispred OHR-a građani su danas poslali jasne poruke visokom predstavniku. Žele demokratsku i evropsku BiH, a ne još dublje podjeljenu zemlju.

Tokom protesta bilo je dosta zanimljivih situacija, a jedan broj građana želio je spriječiti obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Obraćanje mu je omogućio vođa AntiDayton pokreta Nihad Aličković koji je kazao da svi političari mogu govoriti jedan minut na mikrofon koji je on imao u rukama. Džaferoviću je omogućio obraćanje, a u gunguli je u žustre rasprave sa građanima ušao i Haris Zahiragić, kantonalni zastupnik SDA. Aličković je takođe pored Derve Sejdića, držao govor i poručio: “BiH mora biti do sudnjeg dana”.

Prema informacijama sa terena Aličković trenutno vodi glavnu riječ na protestima.

Prema informacijama dostpunim na njihovoj web stranici “AntiDayton je građanski pokret, koji poštuje prvenstveno domovinu i njenu nezavisnost, suverenost i cjelovitost. Pokret se protivi washingtonskim i daytonskim ugovorima, odnosno “sistemu” koji sa sobom nosi i nelegalni Ustav države odnosno “Anex 4” koji je tokom potpisivanja Sporazuma u bazi Wright-Patterson pod prijetnjom sile nametnut Republici BiH.”

Pored Aličkovića i Dervo Sejdić je pozvao građane da ostanu ispred OHR-a te da učesnicima oni koju mogu donesu hranu i piće.

Prema saopštenju Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i Pravde “dogovor svih političkih subjekata bio je da se ne obraća niko iz politike, da gospodin Dervo Sejdić pročita zahtjeve”. Ipak građanima se obratio Šefik Džaferović, u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako je i sam rekao u obraćanju. Pomenuti Aličković, nije bio dio dogovora.

Javnosti u BiH i regionu postao je poznat kada je pred izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću ušao u sukob sa čovjekom koji ga je podržavao. Aličković ga je tada udaljio ispred Suda u Hagu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!