Protesti u Neumu: Zahtjevaju da se svi politički akteri raziđu

Vijesti 29. jan 202212:47 > 13:09 15 komentara
N1

Nakon sto su se jučer okupili ispred ambasade Hrvatske u BiH, nekolicina građana okupljena oko neformalne grupe "Restart" u znak nezadovoljstva okupila se ispred hotela u Neumu u kojem se održavaju pregovori oko izbornog zakonadavstva.

Zahtjevaju da se svi politički akteri u Neumu raziđu i obustave sve aktivnosti, apelujući na visoke funkcionere država Ujedinjenih nacija i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da niko u njihovo ime ne smije organizovati i voditi pregovore u BiH podrivajući presude Evropskog suda za ljudska prava, Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Mijatović: U Neumu je posljednji čin namjere da se BiH podijeli na tri dijela

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhite svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u izravnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama BiH da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Uime grupe “Restart” Suad Đozić je istaknuo kako blokade u državi trebaju biti riješene u institucijama.

 “Pregovarači ne predstavljaju građane Bosne i Hercegovine. Čak su i stranke koje su se ogradile od pregovora, kao što su SDP i DF, sudionici ovoga jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”, poručio je Đozić.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare