Protestna šetnja radnika u zdravstvu u KS: Tri godine bez Kolektivnog ugovora

Vijesti 30. nov 202109:39 > 10:46 0 komentara
N1

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo od 10:00 do 11:00 sati će se održati protest predstavnici osam sindikata u Kantonu Sarajevo. Naime, riječ je o radnicima koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i komunalne privrede. Predstavnici sindikata radnika u zdravstvu danas su se u 9:00 sati bili okupili ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a nakon toga su nastavili protestnu šetnju Vilsonovim šetalištem.

Fadila Pilavac, potpredsjednica Sindikata zdravstvenih radnika KS za N1 je pojasnila zahtjeve koje imaju prema vlasti i razloge današnjeg okupljanja.

“Od početka su naši zahtjevi jasni. Mi nemamo potpisan Kolektivni ugovor, a također, u tom Kolektivnom ugovoru su prijedlozi za neutralisanje diskriminacije vezano za povećanje plate svim radnicima u odnosu na jednu populaciju kojoj je vlada dodijelila povećanje koeficijenata. Razlog našeg okupljanja ovdje na ovom platou jeste zato što sve zdravstvene institucije se finansiraju od doprinosa za zdravstvo, a ta sredstva se slivaju u Zavod zdravstvenog osiguranja KS odakle se planiraju raspodjele u 18 javnih ustanova i institucija”, navela je Pilavac.

Podsjetil je da se već treću godinu ne potpisuje Kolektivni ugovor te da su zdravstveni radnici više puta u tom periodu izlazili na ulice tražeći svoja prava.

“Ugovor se već treću godinu ne potpisuje, radnici u zdravstvu su obespravljeni i jednostavno sastanci koji se vode između pregovaračkog tima Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS su neuspješni tako da su nas natjerali da se odvažimo i na ovaj korak da na neki način protestnom šetnjom iskažemo nezadovoljstvo. Nastojali smo ispoštovati epidemiološke mjere i propise pa nas nije puno ni okupljeno, ali podršku imamo od svih članova sindikata i svih zdravstvenih institucija”, poručila je Pilavac.

N1

Podsjetimo, danas će se ispred zgrade Vlade KS okupiti i predstavnici ostalih sindikata, tačnije njih osam i to Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovat će i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalno Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!