Provjerili smo hoće li Mostar konačno dobiti bazen nakon uspjeha Lane Pudar

“Sve dok vlasti u Bosni i Hercegovini ne naprave olimpijski bazen u Mostaru, uspjesi najbolje bh. plivačice Lane Pudar su samo njeni, njenih trenera, roditelja i prijatelja“, poručio je to otac Lane Pudar nakon njenog nastupa u Abu Dhabiju. Uprkos činjenici što u vlastitom gradu nema adekvatne uslove za treniranje zbog nepostojanja olimpijskog bazena, Lana je ostvarila vrhunske rezultate i BiH predstavila u najboljem svjetlu. Provjerili smo hoće li Mostar nakon ovoga konačno dobiti bazen.

Od 12-metarskog bazena okruženog oronulim zidovima do zvijezda – tako bi se u najkraćem mogao nazvati put 15-godišnje Lane Pudar. U takvom bazenu napravila je svoje prve plivačke korake. Danas je njen uspjeh upisan u historiju bh. sporta. Postavlja se pitanje kakav bi tek uspjeh uslijedio, da je imala adekvatne uslove za trening?

“Imamo puno mladih dječaka i djevojčica koji prave već sada odlične rezultate. Uslovi u kojima oni rade su preskromni. Imamo jedno gradsko kupatilo koje je takvo kakvo jeste, imamo jedan mali bazen u Rodoču, 25-metarski je i vrlo skroman za treniranje”, rekao nam je Senad Kevelj, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Idejni projekt izgradnje olimpijskog bazena već postoji. Zavod za prostorno uređenje Grada predstavio je projekt vrijedan od 12 do 15 miliona KM.

“Ovaj bazen je ugledao svjetlo dana u idejnom dijelu u 3D animaciji što u svakom slučaju daje jednu polaznu osnovu da grad Mostar krene u aktivnosti u izgradnju ovog bazena. Naredna faza je izgradnja glavnog projekta”, pojasnio je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Inicijativu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da u saradnji sa Gradskim vijećem Grada Mostara, razmotri i pomogne na najefikasniji način izgradnju olimpijskog bazena uputio je nezavisni zastupnik Parlamentarne Skupštine BiH Zlatko Miletić, a Grad Mostar izdvojio je 120.000 KM, pa bi se s gradnjom moglo početi već naredne godine poručio je gradonačelnik.

“Nažalost nije izgradnja olimpijskog bazena najjednostavnija stvar na svijetu, pogotovo uz sve probleme koje u Mostaru imamo kada su finansije i javna poduzeća u pitanju, ali siguran sam s obzirom na vaš pritisak i prvenstveno uspjeh Lane Pudar da ćemo iznaći sljedeće godine mogućnosti i početi izgradnju”, istakao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

I dok se čeka na olimpijski bazen, Lana kao i drugi mladi bosanskohercegovački sportisti, čiji sadašnji podvizi obećavaju velike rezultate u nastavku karijere, postižu uspjehe gotovo isključivo zahvaljujući upornosti i podršci svog kluba “Orke”.

Plivajući kao petogodišnja djevojčica u malom gradskom bazenu, Lana Pudar vjerovatno nije ni sanjala da će jednog dana svoju zemlju predstaviti na Olimpijskim igrama i u finalu Svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju. Put nije bio jednostavan, godine truda i rada u gradu bez adekvatnog bazena ipak su je dovele do samog vrha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad