“Komentari Rusije potvrda da u BiH treba zadržati međunarodno vojno prisustvo”

Vijesti 16. aug 202217:59 > 18:04 2 komentara
MIP
Bisera Turković (N1 BiH)

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagovala je na današnji komentar ambasade Ruske Federacije da se priprema teren za NATO-izaciju BiH. Turković je to nazvala provokacijom navodeći da je upravo to "svojevrsna potvrda" i razlog za međunarodno vojno prisustvo u BiH.

Naime, ambasada Rusije je danas komentarisala produžetak misije EUFOR-a u BiH tvrdeći da zapadne zemlje u pozadini rade na pripremanju terena za “puzajuću NATO-izaciju BiH”.

Turković je, shodno tome, poručila da je BiH država partner Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi.

“Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO. Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo. Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv!”, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH.

Dalje navodi da je čak i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

“NATO u Bosni i Hercegovini nisu „okupatorske trupe“, kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama. Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, naglasila je.

Ambasada Rusije: Priprema se teren za NATO-izaciju BiH

Turković je na kraju poručila da od Ruske Federacije i svih država koje su garanti Dejtona, očekuje da se suzdrže od izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti.

“Uključujući i spominjanje neidentificiranih ‘provokacija’, te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana. Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana BiH”, zaključila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare