Prste dalje od BiH, non-paper “vodi u disoluciju Evrope”

Vijesti 17. apr 202119:15 > 21:34 15 komentara

Non-paper s idejama podjele Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države Zapadnog Balkana, vrlo je opasna ideja. O kojoj se ne traba ni misliti, a ne još je stavljati na papir, stav je hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. No, u tom mišljenju nije usamljen, osude i danas stižu s različitih strana.

Prste dalje od Bosne i Hercegovine. Poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, autoru neformalnog pisma o podjeli zemlje. Uz opasku kako će se njegov stav zasigurno “dopasti ekipi u Sarajevu”. Pa je nastavio. Nema ništa od raspada Bosne i Hercegovine, kaže Milanović,. Dodao je kako se njegov stav pak neće svidjeti Miloradu Dodiku.

Non-paper je big s…

“Bilo kakvo miroljubivo razilaženje… Hrvatska do Drine, Beograd do Une. To ne dolazi u obzir i u tom smislu, dakle, taj papir je, big shit. Ne Bosna, nego taj papir. Ko god da ga je pisao, to ne valja”, tvrdi Milanović.

I bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, Vesna Pusić, izrazila je zabrinutost postajanjem takvog dokumenta. Bez obzira na to ko ga je napisao. Što je istakla tokom učešća na konferenciji lidera liberalnih partija Jugoistočne Evrope.

“Ovakav pristup crtanja granica i ponavljanja tog mita je izuzetno opasan. Nemojte praviti grešku. Ovaj dokument ili nezvanični dokument nije put ka posljednjenjoj fazi disolucije bivše Jugoslavija. Ovakav non-paper je put ka prvom koraku disolucije Evrope. Opasan je i moramo ga shvatiti vrlo ozbiljno odakle god da dolazi”, poručuje Pusić.

Nisam vidio te mape, taj dokument. Ne razumijem kako se kreiraju stavovi za ili protiv nečega što i drugi ljudi nisu vidjeli, kaže predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

“Nisam i ne spadam u te koji će da skaču nekome po glavi, a da nešto nisam ni vidio. Tako da se divim ljudima koji su u stanju da nešto kritikuju. I drvlje i kamenje bacaju, a da to nisu ni vidjeli. Ja nisam vidio”, kaže Vučić.

Osuditi ideje podjele

Vidjeli papir ili ne, postojao ili ne, od koga god dolazio – vrlo je bitno javno osuditi takve ideje. Što je danas potcrtao i Emil Kirjas, makedonski političar.

“Želim naglasiti da ovo nisu u bilo kom smislu naivne ideje nekih političkih odmetnika. Te ideje su u glavama zvaničnih politika. I vrlo istaknutih evropskih političara. Da, političara iz EU i NATO-a. Pa evo vidite, Bugarska je primjer. Vrlo slične ideje prezentovane su samo tri sedmice ranije. Od samog ministra odbrane, čija je stranka tokom izborne kampanje plasirala video u kojem insinuira raspad Sjeverne Makedonije. To su razlozi za vrlo ozbiljnu zabrinutost i zahtijevaju kolektivnu osudu i izolaciju”, smatra Kirjas.

Većina bosanskohercegovačkih političkih predstavnika osudila je ideju o crtanju granica.

“U jednom trenutku i Mein Kampf Adolfa Hitlera funkcionisao je kao non-paper. Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu je također bio non-paper. Zbog kojeg je živote izgubilo više od 100 hiljada ljudi. Više od milion ih je raseljeno. Zemlja potpuno uništena. Još uvijek se oporavaljamo. Ali nemojte se zavaravati ovaj non-paper je odraz političkog razmišljanja Dodik i Čovića. Drago mi je da je međunarodna zajednica, EU, zemlje članice PIC-a odmah odbile ovaj dokument”, navodi Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

“To su ideje koje su bile prisutne i prije tri decenije. Na početku rata. Oni koji su mislili da pocijepaju i podijele BiH još uvijek nisu odustali. Međutim, mislim da je dovoljno iskustva i mudrosti iza nas da se ozbiljno ta ideja ne razmatra. Zato što ozbiljno razmatranje te ideje proizvodi gubitke na svim stranama”, ocjenjuje Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Dodik ne odustaje

No, Milorad Dodik i dalje uporan. Do raspada Bosne i Hercegovine doći će kad tad.

“Onda jedino varijanta koja može biti realna jeste da se mirno raziđemo. Tto je nešto što ja naravno posljednjih godina apsolutno prefiriram. I mislim da je to jedino i realno”, zaključuje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dokumente zvanične ili nezvanične. Kao i ideje o ponovnom pomjeranju granica na Zapadnom Balkanu osudili su brojni ambasadori. No i svjetski zvaničnici, među kojima i Sergej Lavrov. Janez Janša, premijer Republike Slovenije, za kojeg su mediji objavili kako stoji iz non-papera, u telefonskom razgovoru s članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferoviće, to je čvrsto negirao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare