Prva godina mandata gradonačelnice Sarajeva, građani očekuju više

Vijesti 08. apr 202219:01 1 komentar

U dugoj historiji Sarajeva na njegovom čelu samo su bile dvije žene: Semiha Borovac 2015. godina i sada aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić. Karić je preuzela ključ grada prošle godine, tačno na današnji dan.

Prije godinu završila je saga oko imenovanja Bogića Bogičevića za gradonačelnika Sarajeva. Građani su protestovali i nadali se da će pristati preuzeti funkciju. Nakon njegovog NE imenovana je Benjamina Karić. Danas je sumirala urađeno: revizija poslovanja, obnova Bistričke stanice, pokrenute rekonstrukcije Gospođicine kuće, Bijele Tabije – samo su neke od stvari na koje se ponosi. Istakla je i nepravilnosti prošle gradske uprave.

”Ako prebacujemo novčana sredstva za održavanje sportskih, kulturnih dešavanja itd, zašto sve to ne bi bilo dostupno građanima i transparentno? Sve je to dostupno i Uredu za borbu protiv korupcije. Transparentnost nam je najbitnija. Sve nezakonitosti na koje sam naišla posebno u vezi izgradnje objekta Vidikovac sam uputila i prijavila nadležnom Tužilaštvu“, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Pokrenuta je i rekonstrukcija Opservatorija na Trebeviću, zatim izgradnja Muzeja savremene umjetnosti. Njen dosadašnji mandat obilježila je i izgradnja spomen obilježja na Kazanima. Obzirom da nije navedeno ko je civile ubio – uslijedile su brojne reakcije. Gradočelnica i dalje smatra da je to dobar potez.

‘Ni na jednom spomeniku u Sarajevu, ni na spomeniku djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu, ni na spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici ne piše ko je počinioc”, objasnila je Karić.

U svom radu gradonačelnica ističe i sastanke sa prvim ljudima brojnih evropskih gradova. Prioritet u narednom periodu je uređenje korita Miljacke.

”To je dugoročan projekat i ne može se završiti za vrijeme trajanja jednog mandata, ali se može puno uraditi”, kazao je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Građani s druge strane smatraju da postoji prostora za napredak:

”Malo Bentbaša da se uredi… nešto se radi, ali je to malo. Vidim četiri-pet ljudi oko korita nešto… gdje su radne akcije? Gdje je omladina koja bilda nešto?”

”Što se tiče infrastrukture i projekata to ide svojim tokom, ali izuzetno sporo!”
”Veliko je što je obnovljena bistrička stanica. Prekrasno”, kazali su građani Sarajeva.

A biće obnovljena i bob staza, najavljuje gradonačelnica. Izgradnja spomenika kralju Tvrtku očekuje se do kraja godine. Sarajevo će i dalje biti, kaže gradonačelnica, otvoren i grad pun topline i gostoprimstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare