Prva reakcija iz BiH na izjavu Milanovića: Lijepo što poznaje vrijednost Kur'ana

Vijesti 28. okt 202218:05 0 komentara
Zoran Milanović (N1)

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, ocijenio je u Danu uživo kako će SDA formirati vlast na svim nivoima jer je "pobjednička stranka bez čijih mandata se neće moći". Također, komentarišući posljednju izjavu Zorana Milanovića, u vezi sa genocidom u Srebrenici, poručio je kako je lijepo što se hrvatski predsjednik "upoznao sa vrijednošću Kur'ana".

Kako komentarišete pobjedu Ćamila Durakovića u utrci za entitetskog potpredsjednika?

Nisam se mogao ponovo kandidovati jer sam po Ustavu imao dva mandata. Da sam sada bio kandidat uvjeren sam da bih dobio preko 50 posto glasova. Čestitam Durakoviću na pobjedi.

Duraković je pobijedio Bratića, kandidata SDA i koalicije Pokret za državu. Da li je to poraz SDA?

Nije to poraz SDA. Očigledno je da neki unutar naše koalicije nisu radila za Bratića. Ne znam strukturu glasova, ali rezultat tako govori. Ne kažem da su radili protiv SDA, ali jesu protiv kandidata SDA. Nisu samo glasači SDA glasali nego i od drugih devet stranaka.

Može li to poremetiti odnose unutar Pokreta?

Sad je stvar završena. Imamo izabrane poslanike i potpredsjednika, ali to može unijeti sumnju kod daljih aktivnosti kao što su lokalni izbori.

Ramiz Salkić (N1)

Kako bi ocijenili svoj mandat?

Uradio sam sve što je bilo do mene, u skladu sa ustavnim mogućnostima koji su nikakve. Oni koji su mogli da riješe probleme Bošnjaka to nisu htjeli raditi.

Da li ste bili dovoljno uporni?

Da, možda i preuporan. Mnogi su rekli da sam svojim zalaganjem i ukazivanjem na probleme Bošnjaka narušio neke procese. Smijali su se kada sam govori da je aparthejd u RS, da Rusija ima preveliki uticaj u entitetu, da je na sceni “Srpski svet”… i danas se pokazalo da je tako. Nisam dozvolio da mi predsjednica RS određuje šta ću raditi i zbog toga sam trpio posljedice i bio sam pod kontinuiranim pritiskom.

Koliki je godišnji budžet potpredsjednika Republike Srpske?

Potpredsjednik nema nikakav budžet. Postoji budžet Palate RS. Ja kad pođem na teren ako hoće daju mi da kupim cvijeće, ako neće kupim ga sam i položim ga na šehidsko obilježje. Išao sam na službeni put bez putnih naloga.

Duraković danas kaže da ide u Banjaluku “otvorenog srca”?

Šta to znači? Morate pitati njega šta to znači.

Može li se na neki drugi način izboriti za prava Bošnjaka?

RS nije privatno vlasništvo Dodika. On treba da poštuje ustave i zakone ove zemlje, kao i entiteta. Mi imamo prava koja on, zajedno sa Vladom i NSRS koji su pod njegovom kontrolom, narušava. Sa ovakvom politikom Dodika ne postoji niko ko ga može odobrovoljiti. Može se samo promijeniti ako instrukcije koje dolaze iz vana, koje on slijedi, budu drugačije prema Bošnjacima.

Znači vi ste zadovoljni svojim mandatom?

Građani su ti koji odlučuju da li sam dobro radio i dobio sam pojedinačno najviše glasova od svih kandidata na listi za NSRS.

Nadate li se nekoj poziciji?

Ne.

Možda poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, ako se tako dogovore SDA i SNSD?

Čak i da bude dogovor to ne želim biti.

Kako komentarište posljednju izjavu Zorana Milanovića kako “prima na znanje odluku” suda da je bio genocid u Srebrenici, ali da to “nije Kur'an”?

Dobro je da se Milanović upoznao sa vrijednošću Kur'an, to je lijepo od njega. Čovjek je rekao da je jedan sud presudio da je bio genocid i time je pokazao da je potpuno neinformisan. Dva su međunarodna suda u više predmeta presudili da je bio genocid u Srebrenici.

Traže li SAD izbacivanje SDA, kako je jučer rekao Željko Komšić?

Treba vjerovati čovjeku da je istina to što govori. SDA je pobjednička stranka, šta ko mislio, i ona će formirati vlast na svim nivoima.

Zašto SDA nije poželjan partner za mnoge?

Svi vole slabije partnere i bježe od jačeg, to je logično. Kada ste u krugu slabih imate šansu da postanete glavni igrač. SDA je najbolja i najjača i tu nema nikakve dileme. Mi imamo mandate bez koji se neće moći i to je suština.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!