Prvi Bajram bez restrikcija: “Puna su nam srca jer smo svi zajedno” (VIDEO)

Vijesti 02. maj 202212:32 0 komentara
N1

Muslimani širom svijeta proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika. Širom BiH klanjani su Bajram-namazi, a Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Ni kiša koja je padala tokom molitve nije spriječila velike redove vjernika koji su formirani u neposrednoj blizini džamije. Srećni su, kažu, što praznik provode sa svojim najmilijima, jer mnogi od njih žive odvojeno, van BiH.

“Bajram je jedan od naših najdragocjenijih praznika. Obilazimo rodbinu, posjećujemo komšije, prijatelje”, kaže nam jedan vjernik.

Kakvi su običaji, pitali smo neke od njih. Kafa, doručak i baklava su nezaobilazni, pojašnjavaju nam.

“Kući, doručak, kafa, familija… U krugu porodice, malo prošetam, kafa…”.

Dugi redovi vjernika prostirali su se u krugu džamije, a brojnost vjernika nije spriječila ni kiša koja je padala tokom molitve. Mnogi su iskoristili neradne dane tokom praznika da dođu izdaleka zajedno sa najmilijima proslave praznik.

“Evo, ovako, fino, lijepo, puna srca. (Prisustvovali ste molitvi?) Jesmo, jesmo, to uvijek radimo, svake godine”, kaže nam jedan vjernik.

“Išli smo u džamiju i klanjali smo i sada malo šetamo. Nadam se da će nam danas biti lijepo i još bolje nego prethodnih dana jer smo svi zajedno za Bajram. Srećni smo sada”, dodaje drugi.

“Veoma lijepo. Ja sam došao izdaleka u svoju domovinu. Ovdje sam sa svojom porodicom. Nekako je baš lijepo biti u svojoj domovini”, ističe jedan od sagovornika.

Neki su bili i šaljivi, te su u tom duhu odgovorili kako planiraju da provedu dan.

“Tu sam sa bratom i sa tatom. Običaj je da se prvo popije kafa, pa se obiđu mezarja, pa kod mame, pa kući. I kod punice, na ručak, da je ne zaboravimo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!