Prvi bh. zvaničnici u posjeti Ukrajini: Forto i Ćudić stigli u Kijev

Vijesti 30. aug 202212:24 0 komentara
Naša stranka

Premijer Kantona Sarajevo i poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Edin Forto i Sabina Ćudić, u zvaničnoj su posjeti Ukrajini. Ovo su prvi bh. zvaničnici koji su posjetili Kijev otkako počela agresija Rusije na Ukrajinu.

“Državni vrh BiH do sada nije, a morao je posjetiti Ukrajinu. Naivno je misliti da sudbina Ukrajine nije povezana sa odnosima snaga na zapadnom Balkanu i unutar BiH, gdje otvoreno djeluju Putinovi poslušnici i prijete otcjepljenjem”, naveo je Forto.

Višednevna posjeta uključuje sastanke u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova, kao i obilazak ratom zahvaćenih područja.

Nakon 15-satnog putovanja vozom kroz Ukrajinu, jutros su stigli u Kijev, gdje će se odmah sastati sa zvaničnicima u vladi Ukrajine.

Naša stranka
Naša stranka
Naša stranka
Naša stranka

Federalna zastupnica Sabina Ćudić ističe kako su u Ukrajinu otputovali kako bi iskazali podršku toj zemlji koja je pod agresijom Rusije.

“Kao prvi bh. zvaničnici u posjeti napadnutoj Ukrajini, tu smo ne samo da iskažemo podršku za odbranu Ukrajine i Evrope od ruske agresije, već i da pozicioniramo BiH kao zemlju itekako važnu za evropsku sigurnost i zemlju koja mora učestvovati u donošenju odluka u Briselu. To je naša poruka i evropskim zvaničnicima sa kojima boravimo u Ukrajini: ustupci bh. nacionalistima, ustupci su Putinu”, kaže Ćudić.

Zaključili su da se borba za BiH ne vodi se samo u BiH, već i u Berlinu, Briselu, Londonu, Washingtonu, ali i u Kijevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!