Prvi čovjek WHO-a poručio BiH: Spreman sam vam pružiti svaku podršku

Vijesti 02. mar. 202117:32 > 18:22
Podijeli:
Izvor: Fabrice COFFRINI / POOL / AFP

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zahvalio se danas članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na njihovoj "snažnoj posvećenosti u pravičnoj raspodjeli vakcina svim ljudima".

Ghebreyesus je dodao kako je bio “inspirisan” težnjom članova državnog Predsjedništva za ubrzavanjem pristupa vakcinama s osiguranim kvalitetom, pozdravljajući napore COVAX sistema.

“Spremna sam vam pružiti svaku podršku”, poručio je prvi čovjek WHO-a članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

Razgovarano je o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX.
Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je Bosna i Hercegovina još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze, te da isto očekuje od programa COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru program COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju vakcina, te su zatražili da WHO i COVAX program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komentari

Vaš komentar