Prvi i jedini migrant koji je dobio diplomu u BiH

Vijesti 10. sep 202114:33 0 komentara
Save the Children in North West Balkans

Danas je poseban i radostan dan za jednog 16-godišnjeg dječaka iz Irana. Donedavno, Karim (ime je promijenjeno radi zaštite identiteta) je bio prvi i jedini migrant koji je dobio diplomu o završenom osnovnom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, a danas je otišao korak dalje - upisao se u srednju Elektrotehničku školu u Bihaću, smjer računarstvo.

„Jako sam uzbuđen i zadovoljan, nadam se da ću ispuniti očekivanja i da će moji roditelji biti ponosni! Moja je želja da ostanem ovdje, da nakon školovanja pronađem dobar posao i preuzmem brigu o svojoj porodici“, izjavio je Karim prilikom dolaska u učionicu i upoznavanja svojih novih školskih drugova, drugarica i profesora.

Karimovi roditelji su također prisustvovali upisu i jako su sretni i zahvalni organizaciji Save the Children na podršci koju su primali do sada. Proceduru upisa i odabir škole koju je dječak želio pratilo je i Ministarstvo obrazovanja USK.

Karim je prije četiri godine napustio Iran sa svojom porodicom u potrazi za boljim životom, a trenutno borave u jednom od prihvatnih kampova u Bihaću. Njegov otac se nada da će im biti odobren azil i da će nastaviti živjeti u Bosni i Hercegovini.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!