Prvi medijski radnici u Republici Srpskoj dobili svoju dozu vakcine, njih tek 30

Vijesti 21. maj 202119:28 0 komentara
N1

Bili su u crvenim zonama, svojim očima gledali i borbu za život i strah od smrti. Prvi medijski radnici u Republici Srpskoj dobili su svoju dozu vakcine. Njih tek 30, što je za kritičare dinamike procesa dovoljno da kažu da je sve predstava za javnost. Iako smo u prioritetima, nismo propustili priliku da kritikujemo sporost imunizacije.

Jedna od najizloženijih novinarki u doba korone Biljana Marić, striktno je poštovala mjere, te upkos stalnom prisustvu u kovid zonama, ostala nezaražena.

Čekala sam da dođem na red, borim se sa kovidom već godnu i to na svoj novinarski način. Nije jednostavno. Ovo je na neki način pobjeda našeg novinaskog poziva… Nije bilo jednostavno ulaziti kada niko nije smio, mi smo prvi ušli u kovid zone“, rekla je Biljana MArić, novinarka RTRS.

Ubod igle ne boli kaže Lejla, ali boli crna statistika o kojoj su mediji izvještavali godinu dana. Nisu to brojevi, već ljudi, teške sudbine. Izvještavajući o zdravlju građana, često su zaboravljali svoje.

Svakodnevno smo izloženi riziku u crvenoj zoni. Nije vam svejedno. Dođete kući, otvorite vrata i tamo vas čeka neko ko ima preko 65 godina. Prosto, živite više od godinu i po dana sa tom činjenicom, nije lako. Drago mi je da danas imam tu prilku da kažem da i ja sam vakcinisana“, navela je Lejla Džin, novinarka FTV.

N1: Snimatelji su medijski radnici, jako ste izloženi, vrlo često u nekoliko kvadrata vas dvadesetak. Je li bilo dileme za vakcinaciju?

Dilemu nisam imao. Moja porodica i ja smo dva puta bili u izolaciji, tako da je ovo bio logičan slijed. Vakcinacija – nema druge“, rekao je Dejan Grujičić, snimatelj SRNA.

N1: Jesi li razmišljao ići u Srbiju na vakcinaciju?

Jesam, čekao sam dugo…. odlučio sam ovdje da primim vakcinu kada se ukazala prilika“, kazao je Ninoslav Danojlović, snimatelj N1.

Sve je koordiniralo Udruženje novinara Republike Srpske. Za vakcinaciju se prijavilo oko 700 medijskih radnika iz svih redakcija BiH, čiji novinari imaju sjedište u RS. Udruženje je ranije organizovalo i imunizaciju u Srbiji.

Ovaj put je odziv preko svakog očekivanja. To je izuzetno dobro, jer novinari dajući svoj lični primjer, apsolutno umiruju stanovništvo i okreću ga u pravcu imunizacije“, istakao je Danijel Simić, Udruženje novinara RS.

Prvu dozu ruske ili kineske vakcine danas je tako dobilo tek 30-ak novinara, od oko 700 prijavljenih. Za one najoštrijeg pera, sve je “cirkus kojim se pokušava napraviti privid funkcionalnosti”. Ovim je, kažu nadležni, počela treća faza vakcinacije. U ponedjeljak već počinje imunizacija policije. Ali, prelazak na treću fazu, dok se nisu završile prve dvije za njih nije marketinška priča.

I dalje prioritet ostaje faza dva, osobe starije od 65 godina. Na ovaj način ćemo paralelno raditi fazu dva i fazu tri, do potpunog ispunjenja obe faze. Želimo da na što bolji način da sačuvamo zdravlje građana. Očekujemo ubrzanje procesa, ali da taj proces bude siguran i sa što većim obuhvatom“, istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

NI jedna faza nije gotova, pa ni ona prva – vakcinacija zdravstvenih radnika i osoba u staračkim domovima, nije gotova jer se nisu svi odmah prijavili da se vakcinišu“, naglasila je Jela Aćimović, epidemiolog.

U Republiku Srpsku do sada je stiglo 268 430 doza, što je dovoljno za revakcinaciju 134 215 osoba. No, broj imunizovanih sa obe doze daleko je od toga i kreće se tek oko 28 000.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!