Prvi slučaj ptičijeg gripa zabrinuo mještane u blizini Gradiške

Vijesti 15. nov 202108:54 0 komentara
INZ/Arhiv

Nakon što je na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa kod uginulog labuda u Gradišci, nadležni pozivaju na oprez. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ranije su saopštili kako je riječ o izoliranom slučaju i da će nastaviti pratiti situaciju.

Ptičiji grip potvrđen kod uginulog labuda u Gradišci, zabrinuo je mještane, naročito one koji žive u blizini Save. Tješi ih činjenica da je riječ o jedinki iz jata u prolazu, no na oprezu su zbog činjenice da ih je zimi sve više.

“Vidjela sam da ima na Savi , kažu da se nagomilavaju ali to je ovdje uobičajeno, svake zime oni tu dolaze, prezimljavaju, idu djeca da gledaju. E sad šta će biti ove zime vidjećemo”, rekla je Marija Vujanić za BHT.

Većina ovdašnjih većih peradara čekajući nove, trenutno nemaju piliće pa tako ni strah od eventualnog širenja zaraze. Proizvođači koji imaju intenzivnu proizvodnju kažu da su uslovi u kojima boravi živina dovoljno strogi i da ne bi trebali doći u opasnost.

“Imaju predulazi, ulazi se tek onda u objeka. U objekat mogu ući smao oni koji rade. Tako da su objekti izuzetno dobro opremljeni, zaštićeni da ne može se doći baš tako da se unese grip ptičiji jer on se unosi samo kontaktno, ono što kažu ne ide vazduhom”, rekao je za BHT Đurađ Cvijić iz Udrute tovljača pilića RS.

Tri kilometra pod stalnim nadzorom

Pod neprestanim nadzorom je područje u prečniku od tri km, dok se ugroženim smatra krug od najmanje 10 kilometara. U Lovačkom savezu kažu da nakon pronalaska zaraženog labuda više nije bilo sumnjivih uginuća.

Iz resornog ministarstva saopštili su da je virus ptičijeg gripa potvrđen u jednom izolovanom slučaju i da je riječ o visokopatogenoj avijarnoj influenci kod divljih ptica, koja ima zoonotski karakter što znači da se bolest može prenijeti sa zaraženih životinja na ljude.

“Osnovne preventivne mjere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti su: – sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora , odnosno kontrole zdravstevnog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, – zatvaranje živine u objekte – sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih životinja i živine – podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima”, kazali sz iz nadležnog ministarstva.

Napominju da je za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području obavezno zatvaranje domaćih životinja i ptica u objekte na imanju. Zabranjeno je i održavanje sajmova živinarstva, kao i transport živine, jaja i mesa od živine sa zaraženog područja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!