Prvi upisni rok u RS: 1.700 mjesta slobodno, studijski programi pred gašenjem

Vijesti 12. jul 202210:45 0 komentara
N1/Ilustracija

Nakon prvog upisnog roka na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci ostalo je slobodnih malo manje od 1.700 mjesta, a kao i prethodnih godina za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost i još neke studijske programe interesovanje studenata praktično i ne postoji, zbog čega je neophodna revizija.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu niko nije upisao filozofiju, matematiku i fiziku, dok je srpski jezik od 35 planiranih studenata upisao svega jedan, pišu Nezavisne novine.

Studijski program geografija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisao je samo jedan student tako da je ostalo još 29 slobodnih mjesta, dok je na Poljoprivrednom fakultetu gdje je planiran upis 110 studenata mjesta ostalo za njih još 69.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.693 studenta i ostalo je slobodnih 876 mjesta.

Slična je situacija i u Banjaluci, gdje je odobren upis 2.500 studenata, a u prvom upisnom roku upisano ih je 1.685, tako da je mjesta ostalo za još 815. Kao i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, studenti nemaju interes za srpski jezik i književnost, gdje je od odobrenih 30 upisano svega sedam studenata. Fiziku je na Univerzitetu u Banjaluci od 15 odobrenih upisalo svega tri studenta, isto kao i filozofiju. Od ukupno 80 odobrenih, Poljoprivredni fakultet u Banjaluci upisalo je svega 15 studenata, s tim da je Smjer animalna proizvodnja upisalo svega četiri studenta, a agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj svega jedan student.

“Prijemni su bili, završeni su i sad odmah neko rješenje nemamo, ali definitivno treba sjesti, analizirati i vidjeti šta se dešava. Potrebna je reorganizacija, i revizija treba i biće. Moramo sve analizirati, kompletno visoko obrazovanje kako javno, tako i privatno i tražiti rješenja. Pitanje je kompleksno i detaljno ga treba analizirati i tražiti rješenja: da li je to gašenje ili spajanje srodnih studijskih programa, ne možemo znati bez analize”, rekla je Nedeljka Ivković, predsjednica Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Kada je riječ o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, u prvom upisnom roku popunjena su mjesta samo na studijskim programima računarstvo i informatika, i studijski programi medicine i stomatologije, dok su na Univerzitetu u Banjaluci popunjena mjesta samo na Mašinskom fakultetu, i to na smjerovima proizvodno mašinstvo i mehatronika te na Fakultetu bezbjednosnih nauka, koji je u prvom roku upisao svih 130 studenata, koliko im je dozvoljeno.

Kada je riječ o broju studenata, u problemu je i Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, koji je dobio dozvolu za upis 155 studenata, a upisao 80, s tim da je, recimo, od planiranih 15 fiziku upisalo svega tri studenta, a ekologiju i zaštitu životne sredine od planiranih 15 nije upisao nijedan student. Geografiju je od planiranih 15 upisalo svega pet studenata, dok Smjer tehničko vaspitanje i informatika od planiranih 10 nije upisao nijedan student.

“Upisali smo više nego prošle godine. Što se tiče konkretno geografije, radili smo transformaciju opšteg smjera u GIS i turizam i očekujemo studente iduće godine. Trudimo se da pratimo potrebe tržišta i u planu je transformacija smjera biologija, ali u svakom slučaju potrebna je reorganizacija studijskih programa i kakva je situacija uopšte mi smo na PMF-u zadovoljni. Danas su veće mogućnosti, mladi sve više odlaze u inostranstvo na studiranje i mi moramo nešto preduzeti. Teško je na osnovu jedne godine govoriti o trendovima, ali reorganizacija treba”, rekao je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, pišu Nezavisne novine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!