Pucanj topa sa Žute tabije u Sarajevu: Počeo ramazan (FOTO+VIDEO)

Vijesti 12. apr 202119:34 > 21:03 0 komentara
N1

Reporter N1 Faruk Zametica nalazi se večeras na Žutoj tabiji u Sarajevu gdje je pucanj prvog ovogodišnjeg topa obilježio početak svetog mjeseca ramazana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva, a večeras će klanjati prvu teraviju.

Na Žutoj tabiji večeras je bila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koju je zanimalo kako funkcioniše top.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara. U njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana. Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije hidžre, u Medini. U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisan u noći isra’a desete godine poslanstva – po najpretežnijem mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po hidžri. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, na osnovu ranije usvojenih akata Rijaseta i Vijeća muftija Islamske zajednice, donio je Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1442. hižiretske godine, odnosno 2021. godine. Detalje o ovome čitajte na OVOM LINKU.

“Ramazan je velika prilika za vjernike”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori u kojoj je podsjetio da je “pandemija iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja”.

“Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan. To je blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao. Sjećamo se, u njemu je počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda. Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira našim životima i našim djelima”, istaknuto je u poruci reisa Kavazovića, objavila je MINA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!