Pucnjevi u kasarni Rajlovac: Prikazana operativna sposobnost OS BiH (VIDEO)

Vijesti 30. nov 202111:51 > 11:52 1 komentar
os bih

Povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH u kasarni ''Rajlovac'' danas je prikazana operativna sposobnost oružanih snaga.

Analizirajući postignuća u protekloj godini, ministar odbrane Sifet Podžić rekao je kako je godina počela naporom OS BiH na uređenju migrantskog kampa „Lipa“ kod Bihaća, kada je spriječena eskalacija značajne humanitarne krize u BiH. Osim toga, kazao je da „zahvaljujući partnerima i prijateljima MO i OS BiH, godina je završena sa dobrim vijestima, jer je Vijeće Evropskog fonda za mir jednoglasno odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme i vozila za deminiranje i medicinsku podršku deminerskom bataljonu OS BiH“, rekao je Podžić.

Najzapaženiji rezultati rada u protekloj godini, kako je istakao ministar Podžić, ostvareni su u saradnji sa NATO-om, operacijama podrške miru, u pomoći civilnim tijelima u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i nesreće, procesu školovanja i podmlađivanja personala, deminiranju, učešću u vojnim vježbama. Naglašeno je i da je u ovoj godini, bez ijednog incidenta ili ranjavanja, okončano učešće u NATO-ovoj mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu te da su usvojeni novi partnerski ciljevi u našoj saradnji sa NATO-om. Sa posebnim akcentom je naglašena do sada najveća održana zajednička vježba  sa Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“, zaokružen je projekat uspostavljanja ambulanti OS BiH te finaliziran prijedlog izmjena Zakona o službi OS BiH, čijim usvajanjem bi se poboljšao status pripadnika OS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare