Pucnji u prazno: Dodik obmanjuje javnost o veličini svoje moći?

Vijesti 15. sep 202219:29 1 komentar

U BiH sve je moguće. No, je li moguće i prisluškivati strane diplomate. Ili političke suparnike. Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kaže da kao predsjednik to može. I da prisluškuje američkog ambasadora. I dok jedni smatraju da takve aktivnosti od Dodika ne čude, drugi kažu da se radi o obmanjivanju javnosti o veličini njegove moći. No svi su jednoglasni da bh. pravosuđe treba djelovati.

“Nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo kliknemo, i mi znamo šta on radi, mi smo država”, kazao je Dodik.

Bahato – tako su ovu izjavu Milorada Dodika ocijenili iz američke ambasade. Ono što govorimo privatno, govorimo i javno, a to je, poručuju, da Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

“Odgovorit ćemo na svaku destabilizirajuću, antidaytonsku aktivnost. Sva ta bahaćenja gospodina Dodika ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da RS nije država. Ona je jedan od dva entiteta BiH. Njegovo zalaganje za ‘Samostalnu Srpsku u BiH’ ne štiti RS ni njene stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću”, kazali su iz Ambasade.

Nije ovo prvi put da Dodik javno govori o prisluškivanju. Prije dvije godine je, tokom napada na gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića, poručio da prisluškuje članove opoziciju u Republici Srspkoj.

“Ni tvoja partija ne želi da te kandiduje, pitaj ove iz SDS ja im slušam telefone i znam”, kazao je Dodik 20. maja 2020. godine.

Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, poručio je tada Dodik. A za potvrdu tih navoda javno se čak obratio i ministru unutrašnjih poslova Republike Srspke Draganu Lukaču.

“Jel’ Lukač, jel’ ono što ti meni dostavljaš, jel’ tako?”, pitao je Dodik.

No, potvrdu od njega nije dobio. Nije mi mogao, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova KS. Iako Dodik tvrdi da on kao predsjednik to može, to, kaže Nermin Pećanac, nije tačno.

“Ne može se to kad ko hoće, i zato je to krivično dijelo, ne možete vi nezakonito prisluškivati zato što mislite da treba prisluškivati nekoga, jednostavno tu sud mora dati nalog i vi morate pravdati taj svoj nalog, putem tužilaštav sudu itd. Prema tome – neodgovorno. Ja mislim da je on sa ovom svojom izjavom u suštini pokušava u ovo predizborno vrijeme da vrati neki poljuljani autoritet ako ga je imao”, kazao je Pećanac.

I bh. akademici mišljenja su da su to Dodikovi pucnji u prazno. Obmanjivanje javnosti o veličini svoje moći.

“Time hoće izazvati dva efekta, izazvati sumnju kod američkog ambasadora i službenika američke ambasade o nekakvim novim tehnološkim mogućnostima do kojih je Dodik došao, i drugo poslati poruku narodu – ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”, kazao je Slavo Kukić, univerzitetski profesor.

Čini se da se u BiH o nelegalnom prisluškivanju može govoriti javno, čak, kažu sagovornici, to i raditi, ali za to ne odgovarati. Dodikova izjava o prisluškivanju američkih diplomata stiže samo dan nakon što su objavljene informacije od neimonavnog izvora upravo iz američke administracije, da je Dodika i njegove političke kampanje finansirala Moskva. I zbog toga su bh. zvaničnici pozvali pravosuđe da djeluje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare