Puhalo: Odnos kakav se nekad imao prema Jevrejima, sada se ima prema muslimanima

Vijesti 24. dec 202117:06 > 19:51 5 komentara

Socijalni psiholog Srđan Puhalo za N1 je kazao da je društvo u BiH vrlo zanimljivo, ali da se psiholozi danas bave u principu sa nečim što je svijet davno prevazišao.

“Mi se bavimo identitetima, PTSP-om, odnosima prema drugim ljudima… Moje kolege u svijetu se bave nečim što je atraktivnije. U BiH nije dosadno, svakako. Ova država je prirodni ekperiment i čega god da se dotaknete, to je zlatni rudnik za istraživače”, rekao je.

Stav EU

“Došlo vrijeme da nas Mađari uče kakve su nam komšije Bošnjaci!” napisao je na svom Twitter nalogu Puhalo, nakon što je predsjednik Mađarske, dokazani desničar i nacionalista, problematizirao integrisanje BiH u Evropu zbog dva milona muslimana koji žive u našoj zemlji.

“Taj odnos kakav se imao nekad prema Jevrejima, sad su došli muslimani na njihovo mjesto, i da se čitava desnica u Evropi bavi odnosom prema muslimanima. Oni strahuju da ne dođu u Evropu i napravi dar mar u identitetu Evrope u njihovim kulturama. To odavno traje, ali nije bila top tema. Mislim da to uopšte nema veze sa nama, ta izjava. Čitao sam neki dan izjavu nekog mađarskog novinara gdje on tvrdi da je to ustvari za unutrašnju upotrebu za Mađarsku i da to treba gledati u tom kontekstu. Kod nas se digla frka i panika zbog te glupe izjave. Mađarskoj dajemo puno značenja u kontekstu onog što se dešava u BiH”, istaknuo je Puhalo.

Varheljev stav nije stav Evropske unije, mišljenje je Puhala.

“Postavlja se pitanje šta će pojedinačne zemlje odlučiti po tom pitanju i to će se pokazati vrlo brzo u 2022. Na kraju krajeva, ima poruka iz Brisela Republici Srpskoj koju smo danas čuli da ta agencija za lijekove nije nešto što ih oduševljava i da bi posljedice mogle biti drastične. Nisam siguran da Mađarska ima toliko uticaja u EU i da se mnogo pita“, naveo je Puhalo.

Domaći političari najveći krivci

Kazao je i da mi u ovom trenutku imamo borbu slonova i malo u čemu se pitamo.

“Ovdje su interesi i EU, Amerike, Kine, Rusije i Turske. Na kraju krajeva i Srbija i Hrvatska upliču svoje prste u ovu priču i na kraju mi stradamo. Kome odgovara ovakva BiH? S jedne strane čujemo da odgovara Rusiji i da Evropa ima jedan meki trbuh koji je u svakom trenutku ranjiv. Bojim se da u ovo trenutku imamo malo veće igrače u BiH i da se tu lome koplja, ali to nije alibi za domaće političare i sve ono što nam svakodnevno priređuju. Naprotiv mislim da su domaći političari glavni krivci zbog stanja u kakvom se nalazimo”, naglasio je.

Zaključio je i da uvijek čekamo pomoć sa strane umjesto da rješavamo sami.

“Političari žive od stvaranja problema, i ovo društvo je zapušteno da je to katastrofalno”, rekao je Puhalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare